Kvůli radikálům se v sobotu zastaví ústecká MHD

Ústí nad Labem - V sobotu odpoledne se zastaví veškerá městská hromadná doprava v Ústí nad Labem. Podle mluvčího Ústí Milana Knotka to přikázala bezpečnostní rada města kvůli chystaným pochodům pravicových radikálů svolaným hnutím Autonomní nacionalisté. Veškerá MHD přestane jezdit v 15:30. Na zastavení provozu ústecké MHD upozorní cestující letáky vyvěšené v trolejbusech a autobusech, obnovena bude nejspíše až v neděli ráno.

Již od sobotního rána budou po městě jezdit pouze autobusy, které nahradí i trolejbusové linky. Od 8:00 do 16:00 hodin bude v provozu bezplatná infolinka 800 100 613 , další infolinku 477 010 100 zřídilo také město. Pochodu a možných střetů se obávají i majitelé obchodů v centru města. Na většině z nich již dnes visí oznámení, že jejich provozovny budou v sobotu zavřené. Zrušené je třeba i představení v divadle.

Některým opozičním zastupitelům města se opatření příliš nezamlouvá. Komunistický zastupitel Jaroslav Kubín řekl, že by pochopil zastavení dopravy na nezbytně nutnou dobu v případě, kdyby se pochody nějak vymkly kontrole. Podle něho je ale přehnané zastavit již odpoledne celou MHD.

Zda jsou tyto obavy z pochodu a opatření oprávněná, nechce policie nijak komentovat, ani nijak upřesňovat informace o možném počtu neonacistů a jejich případných odpůrců v ústeckých ulicích. Po ohlášení neonacistického pochodu ovšem ohlásila celá řada skupin, že se v sobotu v Ústí nad Labem chce proti radikálům více či méně aktivně vymezit.