Paroubek nechce v nové vládě Mika

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes naznačil, že Ladislav Miko není podle sociálních demokratů dostatečně kompetentní pro výkon funkce ministra životního prostředí. Mika ráno nominoval do úřednické vlády designovaného premiéra Jana Fischera šéf Strany zelených Martin Bursík. Nominace dalších ministrů, které Fischerovi Bursík a předseda ODS Mirek Topolánek nabídli, Paroubek komentovat nechtěl.

„Musím říct, že během těch několika málo hodin jsem dostal několik desítek esemesek týkajících se zejména nízké kompetentnosti - údajné nebo skutečné nízké kompetentnosti - nově nominovaného ministra životního prostředí,“ řekl šéf sociální demokracie na tiskové konferenci své strany před volbami do Evropského parlamentu. Miko je podle zpráv, které Paroubek dostal, člověk, „který zrovna nemá porozumění pro potřeby výstavby liniových i jiných staveb“.

Paroubek také prohlásil, že Topolánek předložil dvě nominace i za předáky KDU-ČSL. „Pokud jsem informován, tak paní (Miroslava) Kopicová byla navržena jedním z lidoveckých představitelů,“ řekl Paroubek. Nominaci Kopicové na funkci ministryně školství zveřejnil po schůzce s Fischerem Topolánek.

Lidé jsou podle Paroubka spokojeni s vyslovením nedůvěry vládě

Paroubek nicméně zdůraznil, že lidovecké nominace podle něj nepředložili lidé z okolí předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Vedení lidovců přijalo minulý týden usnesení, že se strana nebude podílet na sestavování vlády. Část jejich představitelů, mimo jiné ministr financí Miroslav Kalousek, s tím ale nesouhlasí a úřednickou vládu hodlá podpořit.

Paroubek na tiskové konferenci také zveřejnil výsledky průzkumu veřejného mínění, který pro ČSSD zpracovala společnost STEM. Podle něj je 56 procent lidí spokojeno s tím, že sněmovna na návrh sociální demokracie vyjádřila koncem března nedůvěru Topolánkově vládě.

Vydáno pod