Borůvková je horkou kandidátkou na místopředsedkyni ČSSD

Praha - Tuto sobotu bude stranický ústřední výkonný výbor volit kandidáta na místopředsedu ČSSD. Nejpravděpodobnější adeptkou je šestatřicetiletá manželka diplomata Alena Borůvková. Mluví čtyřmi cizími jazyky a má zkušenosti s regionální politikou.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka, kterého nejvyšší stranické vedení pověřilo, aby s vedením českých krajských stranických organizací ČSSD nominaci projednal, dnes řekl, že by Borůvková mohla být vzhledem ke svému vzdělání i praxi novou tváří sociální demokracie. Podmínkou však podle něj je, aby získala nominaci v Praze, a tu jí její pražští kolegové dali dnes večer. „Zítra na jednání předsedů krajských organizací a stranického vedení ji navrhnu. Osobně si myslím, že má šanci získat podporu napříč jednotlivými kraji,“ uvedl Petr Hulinský, předseda pražské organizace ČSSD.

Zítra se o nominaci rozhodne 

Tento pátek zasedá předsednictvo ČSSD, které s konečnou platností o nominaci rozhodne. Onderka ale očekává nominací více. Borůvkovou podle informací Práva navrhovala jako možnou kandidátku manželka předsedy strany Petra Paroubková. Lidový dům to však popírá. Borůvkové by mohly konkurovat stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová a bývalá náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová. Obě se už na březnovém sjezdu ucházely o tuto funkci ve druhé volbě poté, co v první nebyla zvolena dosavadní místopředsedkyně Jana Vaňhová. Benešová ani Kalistová ale ve finále nezískaly potřebnou nadpoloviční většinu hlasů delegátů. Sjezd poté rozhodl, že má místopředsedkyni zvolit ústřední výkonný výbor. Podle výkladu stanov potřebuje kandidátka ke zvolení nejméně tři pětiny hlasů členů výboru.

Borůvková je ženou generálního konzula ČR v Německu. Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Pracuje na ministerstvu zahraničí. V ČSSD je od roku 2002. Je členkou obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 6 a předsedkyní místní organizace ČSSD v Lysolajích a místopředsedkyní Sociálnědemokratických žen v témže obvodě.