Zástupci Romů a vlády řeší budoucnost romské menšiny

Praha - Zástupci romských organizací, krajští koordinátoři a členové rady vlády pro záležitosti romské komunity se dnes sešli v Lichtenštejnském paláci v Praze. Účastníci celorepublikového panelu budou hovořit například o společném projektu evropské romské strategie, začleňování romské komunity do české společnosti nebo o extremismu.

Ministerstvo pro lidská práva a národnostní menšiny v současné době nefunguje, někteří sociologové proto varují, že by se mohla opět zvýšit vlna extremismu. Podle organizátora dnešního setkání ze sdružení Dženo Ivana Veselého ale jde o falešný pohled na věc. Za bezpečnost občanů České republiky podle něj zodpovídá ministerstvo vnitra.

Ivan Veselý:

„Ministerstvo pro lidská práva v takové podobě, jak ho navrhla Strana zelených, je jen další bezzubý orgán, který neměl sílu prosadit jednoduché věci ve vládě.“

Extremismus se v Česku v poslední době radikalizuje. Podle romského aktivisty a houslisty skupiny Gipsy.cz Vojtěcha Lavičky je problém i v tom, že některé aktivity, jako například v Litvínovském sídlišti Janov, podporuje i většinová společnost.