Do eurovoleb jde 33 uskupení, ministerstvo žádnou kandidátku nezamítlo

Praha - České europoslance si budou lidé vybírat z nabídky všech 33 kandidujících seskupení, která se k evropským volbám přihlásila. Ministerstvo vnitra ani jednu z kandidátních listin neodmítlo zaregistrovat. Zákonným podmínkám kandidatury nevyhovělo kvůli formálním pochybením pouze devět kandidátů z celkem šesti seskupení. Mají však stále ještě možnost se odvolat.

Kromě pěti hlavních parlamentních stran se do letošních evropských voleb přihlásily i hnutí Nezávislí a strana SNK ED, které uspěly v prvních eurovolbách před pěti lety. Většina jejich europoslanců ale na rozdíl od zástupců velkých parlamentních stran nyní kandiduje za svá nová uskupení. Vladimír Železný za euroskeptickou stranu Libertas.cz, kde figurují i poslanci a bývalí občanští demokraté Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel, Jana Bobošíková za koalici Suverenita a Jana Hybášková za Evropskou demokratickou stranu. Někdejší ministr zahraničí Josef Zieleniec mandát neobhajuje, je volebním zmocněncem SNK ED.


Mezi letošní volební nováčky patří také nově založená euroskeptická Strana svobodných občanů, kterou vede spolupracovník prezidenta Václava Klause Petr Mach, nebo názvy velmi podobné Strana svobodných demokratů a Strana demokracie a svobody. Politolog Vlastimil Havlík upozorňuje na možné rozdrobení voličů euroskeptických stran. „Může dojít k roztříštění euroskeptického elektorátu… Ta pravděpodobnost úspěchu těchto stran je letos zdá se menší než před pěti lety,“ řekl pro ČT Havlík.

Na regionální úspěchy by chtěla navázat koalice Starostové a nezávislí - Vaše alternativa v čele se senátorem Jaromírem Štětinou. Ekologicky ladění voliči si budou moci vybrat mezi Stranou zelených, hnutím Zelení a Demokratickou stranou zelených. Podrobné kandidátky stran, které je už zveřejnily, naleznete zde.

Volební kampaň ČSSD před volbami do Evropského parlamentu
Zdroj: ČT24