Havel doufá, že voliči spočítají ČSSD pád vlády

Praha - Bývalý prezident Václav Havel považuje pád vlády Mirka Topolánka (ODS) za "pitomost" a doufá, že to voliči sociálním demokratům "spočítají". V pohledu Václava Havla nemají politici dělat "pitomosti", které poškozují stát a vyslovení nedůvěry vládě, kterou sociální demokracie iniciovala, označil exprezident za "kudlu do zad".

„Tohleto beru jako určité vybočení pana prezidenta z jeho obvyklé politické korektnosti,“ reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podotkl, že česká veřejnost podle průzkumů veřejného mínění vzala pád vlády s velkým uspokojením. Ztotožňuje se také velkou většinou s důvody, které sociální demokracii vedly ke hlasování o nedůvěře. „Já nemám žádné obavy o to, jak rozhodnou voliči ve volbách do Poslanecké sněmovny, pokud budeme projevovat větší pokoru, nežli projevil tentokrát bývalý prezident,“ uvedl šéf ČSSD.

Václav Havel:

„Vyslovení nedůvěry vládě byla podle mého mínění zatím pravděpodobně nejhorší věc, jakou sociální demokracie udělala.“

Havel soudí, že odvolání kabinetu z iniciativy ČSSD byla „kudla do zad“. „Nikdo přesně neví, co tak hrozného vláda provedla, aby musela padnout tak náhle a v nejnevhodnějším možném okamžiku. Vím samozřejmě, že to nebyl vlastizrádný úmysl, ale spíš jen pitomost. To ale na mém hodnocení nic nemění,“ uvedl v interview pro Lidové noviny.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek již dříve označil za bezprostřední důvod, který vedl váhající poslance jeho strany k vyvolání hlasování sněmovny o nedůvěře kabinetu, kauzu evropských dotací poslance Petra Wolfa a to, že se při ní angažovali premiér Mirek Topolánek a jeho přítel Marek Dalík. Dlouhodobých důvodů podle něj bylo mnohem víc, a to, že vláda vznikla díky politickým přeběhlíkům, už od loňského podzimu neměla podporu ve sněmovně, byla ohrožena nezávislost justice v souvislosti s údajnou korupční kauzou vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, kabinet nebyl s to řešit důsledky krize a v neposlední řadě se vláda snažila neoprávněně krátit rozpočty krajů.