Lidé si při bohoslužbě připomněli tragickou srážku tramvají

Ostrava - Několik desítek lidí si dnes na vzpomínkové ekumenické bohoslužbě v kostele svatého Antonína Paduánského ve Vřesině nedaleko Ostravy připomnělo loňskou tragickou srážku tramvají. V komorní atmosféře zazněly nejen tiché modlitby, na housle zahrála i Iva Mojžíšková - jedna z přímých účastnic tragické srážky, která si vyžádala tři mrtvé a 49 zraněných. Bohoslužby se zúčastnil i řidič tramvaje, čtyřiadvacetiletý Petr Hroch se svými blízkými. Právě Hroch tragickou srážku zavinil, když osudného 11. dubna nepočkal na jednokolejné trati na křížení s protijedoucí tramvají.

Letos v lednu poslal Okresní soud v Novém Jičíně Hrocha za obecné ohrožení na tři roky do vězení. Hroch, který před začátkem procesu řekl, že je ochoten přijmout trest, se na místě odvolal.

„Pro některé jde o neštěstí, které nemilosrdně připravilo o život, zdraví anebo svobodu jejich blízké; pro jiné zkušenost, díky níž si uvědomují nesamozřejmost každého dne a prožívají vděčnost,“ píše se v letáku, který dnes účastníci bohoslužby dostali. Během bohoslužby mohli lidé napsat také vzkazy, osobní přání a vyznání, které převzal duchovní kostela, jehož prostřednictvím se mají dostat k Bohu.

Tramvaje linky číslo pět se čelně srazily v pátek 11. dubna 2008 deset minut před 18:00 mezi zastávkami Poruba - koupaliště a točnou Vřesina. V tramvajích bylo v té době 87 cestujících. Jak se později ukázalo, nebylo to poprvé, kdy proti sobě na trať vyjely dvě tramvaje. Před několika dny získala trať nové zabezpečení, které by do budoucna takovým kolizím mělo zabránit.

Jedna z havarovaných ostravských tramvají
Zdroj: ČT24
Vydáno pod