Havel kritizuje Klause za požadavek 101 podpisů

Praha - Exprezident Václav Havel v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny nebývale ostře kritizoval svého nástupce Václava Klause za jeho oznámení, že by dal příležitost sestavit novou vládu tomu, kdo mu přinese nejméně 101 podpisů poslanců slibujících umožnění jejího vzniku. Havel to označil za nehoráznost, urážku parlamentu a věc srovnatelnou s předlistopadovými praktikami komunistické Státní bezpečnosti. V rozhovoru zmínil i "zvláštní a dlouhodobou harmonii" mezi Klausem a Ruskem, ale o motivech této věci nechce vynášet jednoznačné soudy.

S požadavkem, aby mu politik, jemuž by dal příležitost sestavit novou vládu, přinesl nejméně 101 podpisů poslanců slibujících umožnění jejího vzniku, Klaus poprvé přišel před pěti roky před vznikem kabinetu tehdejšího premiéra Stanislava Grosse. Znovu to udělal letos po březnovém vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mirka Topolánka.

„Požadavek, aby premiér přinesl seznam sto jedna podpisů poslanců, kteří slíbili, že podpoří vládu, považuji za nehoráznost. Nevěří se poslancovu slovu a žádá se, aby podepsal vázací akt! Jako když chtěli mít estébáci černé na bílém, že se jim nebude později někdo vykrucovat a svou spolupráci popírat. Je to urážka parlamentu a já být poslancem, tak bych takový podpisový arch hodil sběrateli podpisů na hlavu. Když nemůžeme věřit slovu našich poslanců, komu lze vůbec v této zemi věřit?“ zeptal se v rozhovoru Havel.

Vyjádřil se i ke vztahům Klause s Ruskem. Havel je dlouhodobým kritikem vnitropolitických poměrů v této zemi. Třeba loni v prosinci uvedl, že Rusko je novým typem autoritářského režimu, který je daleko sofistikovanější než klasické diktatury, protože má mnoho vnějších znaků demokracie. Naopak Klaus, který mimo jiné povede za nynější české předsednictví EU květnový summit EU-Rusko v ruském Chabarovsku, zaujímá k Rusku smířlivější postoj a klade důraz na dialog s touto zemí.

„O zvláštní a dlouhodobé harmonii mezi Václavem Klausem a nejelcinovským Ruskem ví kdekdo, pamatuji to už z dávných dob,“ řekl Havel. Jinou otázkou podle něj jsou motivy. „V této věci bych se velmi bál vynášet jakékoli jednoznačné soudy. Jsou prostě věci, do kterých nevidím,“ prohlásil.