Neonacisté vyrazili do ústeckých ulic

Ústí nad Labem - Neonacisté zahájili pochod ústeckými ulicemi. Jejich shromáždění na Lidickém náměstí začalo s hodinovým zpožděním. Průvod je obklopen těžkooděnci, kteří oddělují neonacisty od antifašistů. Antifašisté se již pokusili zatarasit neonacistům cestu. Policisté proti nim ale zasáhli. Dva anarchisté jsou prý zatčeni.

Pravicoví extremisté pochod zahájili projevy. Řečníci připomněli historické události týkající se bombardování města v roce 1945. Svolavatel „pietního pochodu“ Adam Berčík všem účastníkům zakázal konzumovat alkohol a jiné návykové látky.

Policisté zaznamenali první střety již v podvečerních hodinách. Překvapivě k nim nedošlo v centru, ale v okrajové části Předlice. Tam se zhruba dvacítka extremistů pustila do slovní potyčky s Romy. Policisté dalšímu střetu zabránili. Ostatní neonacisté již vyrazili z Lidického náměstí. Podle odhadů se jich sjelo okolo 300.

Kolem osmé hodiny večer do krajského města dorazil i autobus s padesáti německými neonacisty. Během pochodu hrozí střet s dvěma stovkami anarchistů. Ti čekali u kruhového objezdu u ulic Londýnská a Masarykova. Naplánovaná cesta měří asi 5 kilometrů a extremisté by ji mohli projít za dvě hodiny. Tisícovka policistů celou trasu pochodu bedlivě střeží.

Ústí nad Labem dnes vypadalo jako město duchů. Jeho obyvatelé se připravovali na ohlášené pochody hnutí Autonomních nacionalistů. Během dne byly zavřené restaurace, vylidněné ulice a dokonce i zabedněné výlohy obchodů. Pochod měl původně začít v sedm hodin. Nakonec přijelo méně extremistů, než se očekávalo.

Ústecký pochod extremistů
Zdroj: ČTK