Ústecké pochody pravicových radikálů skončily bez větších incidentů

Ústí nad Labem - Dnešní obávaný a ostře sledovaný pochod zhruba tří stovek českých a německých pravicových radikálů Ústím nad Labem skončil bez vážnějších incidentů. Průvod vyrazil po 21:00, kolem 22:30 se vrátil na Lidické náměstí a svolavatel Adam Berčík akci rozpustil. Jediný větší střet se odehrál u hotelu Vladimir, kde se průvod pokusilo zablokovat asi 200 přívrženců krajní levice. Policie ale proti nim zakročila a z trasy pochodu je vytlačila, takže se obě skupiny nestřetly. Ve městě panovala mimořádná bezpečnostní opatření, kvůli ohlášeným akcím bylo po celý den vylidněné, uzavřena byla většina obchodů i restaurací. V centru se pohybovali především policisté, kterých bylo nasazeno více než 1 200.

Během akce policisté zadrželi dva anarchisty, kteří se snažili narušit pochod Autonomních nacionalistů. Z přestupku se nejspíše budou zodpovídat čtyři pravicoví radikálové, kteří při kontrolách neuposlechli výzvu policistů a nechtěli jim odevzdat zbraně. Těch policie zabavila desítky, kromě baseballových pálek i boxery a dvě plynové pistole. Na služebně také skončilo pět obyvatel ústecké čtvrti Krásné Březno, policisté prošetřují, zda nespáchali trestný čin útoku na veřejného činitele. Při rozsáhlých kontrolách byly zadrženy i čtyři celostátně hledané osoby, jejich zatčení ale s akcemi nijak nesouvisí.

Trasa, kterou extremisté prošli, je dlouhá pět kilometrů. Pravicoví radikálové byli vybaveni svíčkami, pochodovali za zvuku bubnů a přitom je obklopovaly kordony policistů. Pochod měl podle Autonomních nacionalistů, kteří se k akci hlásí jako organizátoři, připomenout oběti spojeneckého bombardování města před 64 lety. Odpůrci pochodu však tvrdí, že jde jen o záminku k připomenutí 120. výročí narození Adolfa Hitlera. Účastníci akce měli několik transparentů. Na jednom z nich byla například jména německých měst vybombardovaných za druhé světové války spojenci, Hamburk či Drážďany, a siluety letadel a bomb. K přítomným před pochodem promluvili zástupci české i německé ultrapravicové scény.

##GMAP:1720:Předlice a Krupka##

Večernímu pochodu předcházely drobnější incidenty v Předlicích a Krupce

Ještě před pochodem se pokusilo asi 20 pravicových radikálů proniknout do ústecké čtvrti Předlice, obývané především Romy. Policie ale možným střetům zabránila. V ústeckých čtvrtích Krásné Březno a Trmice se později shromáždily skupiny několika desítek Romů.

Krupkou na Teplicku odpoledne pochodovalo několik desítek členů krajně pravicové Dělnické strany (DS). Nesouhlas s jejich akcí vyšlo do ulic vyjádřit přes 100 Romů, ke kterým se přidalo i několik antifašistů. Akci přihlíželi místní obyvatelé, někteří z nich sympatizovali s jednou, jiní zase s druhou stranou. Vše se obešlo bez vážnějších incidentů, obě skupiny od sebe oddělila policie. Akci předcházela událost, při níž byli podle policie zadrženi dva lidé kvůli výtržnostem, policie také zabavila zbraně.