Holčička popálená při útoku zůstává v kritickém stavu

Ostrava - Dvouletá holčička, která byla popálena při požáru rodinného domu ve Vítkově na Opavsku, je stále v kritickém stavu. Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný uvedl, že zůstává v péči lékařů z oddělení pediatrické a resuscitační péče. Podle něj budou pro osud dítěte rozhodující následující dva dny. Holčičku udržují v umělém spánku. „Nechceme zatím prognózovat. Víc budeme vědět zítra a pozítří,“ řekl Oborný.

V návaznosti na případ hledá policie  možné souvislosti mezi žhářským útokem ve Vítkově a dalšími podobnými případy z celého Česka. Mezitím aktivisté z romských organizací žádají okamžité zřízení ochranných hlídek. Jejich členové by měli při ochraně romských rodin spolupracovat s místními samosprávami a policií. Do 14 dní by se pak měla konat speciální řetěžová demonstrace na protest proti vzrůstajícímu extremismu.

Dům obývaný romskou rodinou vzplanul v noci na neděli, zřejmě po útoku zápalnými lahvemi, které neznámí pachatelé vhodili do domku romské rodiny. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Policie prověřuje i to, zda žhářský útok neměl rasový motiv.

Stav popálené matky je stabilizovaný. I nadále je v péči lékařů popáleninového centra. Dítě utrpělo při požáru, který byl pravděpodobně založen úmyslně, rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně na více než 80 procentech těla. Popáleniny druhého a třetího stupně utrpěla i sedmadvacetiletá matka dítěte. Plameny zasáhly až 30 procent jejího těla. Popáleniny na zádech a končetinách má i třiatřicetiletý muž, který je nyní v péči chirurgické jednotky intenzivní péče Slezské nemocnice Opava. I jeho zdravotní stav je stabilizovaný.

Někdo prý vypnul vodu, policie to ale vyloučila

Romský aktivista Kumara Vishwanathan dnes uvedl, že zápalné láhve byly celkem čtyři. „Vycházím z toho, co nám řekla rodina,“ odůvodnil své tvrzení. První lahev měla podle jeho slov proletět oknem do pokoje, kde spala babička zraněné dívky. „Další pak do pokoje, kde spaly děti. Nad vchodem pak rozbili malé okno a třetí zápalnou láhev vhodili do vchodu. Bylo to cynické. Udělali to proto, aby obyvatelé domku nemohli ven,“ tvrdí Kumar. Čtvrtá zápalná lahev podle něj oknem neproletěla. „Zastavila ji anténa televize. Hořelo jenom okno,“ uvedl. Podle něj se útočníci dobře připravili a údajně podle slov rodiny před útokem zastavili přívod vody. „Ventil byl přístupný u vchodu do domku,“ doplnil Vishwanathan. Podobně mluvila i matka holčičky. Náměstek ředitele Severomoravské policie Tomáš Tuhý ale jakoukoliv manipulaci s vodou vyloučil.

Mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská dnes řekla, že kriminalisté už vyslechli desítky lidí. Převážně obyvatele okolních domů. „Zatím nemáme nic, co by jednoznačně vedlo ke konkrétnímu motivu. Ten rasový je jen jednou z prověřovaných možností,“ řekla. Policie nyní zkoumá i to, zda za útokem nemohly být i jiné pohnutky. „Motiv mohl být třeba osobní nebo finanční. Rodina či někdo z jejích členů se mohl s někým pohádat či někomu dlužit peníze,“ vysvětlila. Podle dívčina dědečka rodina žádné dluhy neměla a její členové se shodují spíše na rasovém motivu útoku.

V době požáru bylo na místě tmavé auto

Stopy nalezené na místě již prozkoumali experti. Jejich cílem je vyloučit či potvrdit fakt, že požár byl úmyslně založen zápalnými lahvemi. Policie předpokládá, že zápalných lahví mohlo být více. „Dospěli k tomu experti, kteří vyhodnocují nalezené skleněné úlomky. Musí to ještě porovnat s dalšími stopami,“ vysvětlila Štětínská.

Policie od vyslechnutých sousedů a obyvatel domu získala informaci, že v době, kdy požár vypukl, projíždělo místem neznámé auto tmavé barvy. „Žádáme tímto občany, kteří by mohli k vozidlu a jeho osádce sdělit jakékoli informace, aby volali na bezplatnou linku 158,“ řekla Štětínská. Dodala, že kriminalisté by uvítali i další informace k případu. „Zejména poznatky o tom, kdo se na místě požáru či v jeho okolí pohyboval,“ zakončila.

Policie prověřuje podobné žhářské útoky

„Procházíme starší případy a zjišťujeme, zda neodpovídá způsob provedení,“ řekl dnes mluvčí severomoravské policie Miroslav Pech. Žhářský útok a možné souvislosti s dalšími případy vyvolávají mezi Romy ve Vítkově strach. „Bojíme se hlavně o děti. Dnes jsme je neposlali ani do školy. Uvažujeme o mřížích do oken,“ řekla žena bydlící nedaleko shořelého domku. Dodala, že už v noci na dnešek odtáhli všechny postele v bytě dál od oken.

Kriminalisté se zaměřují i na události z Moravského Berouna. Tam loni v říjnu zápalnou láhev použil neznámý pachatel. Policii se dosud útočníka nepodařilo dopadnout a případ už odložila. Koncem ledna se ale podobná událost opakovala. Do domu Romů útočník či útočníci vhodili dvě zápalné láhve. Nikdo ale nebyl zraněn. Jedna z láhví se tehdy rozbila o parapet a druhá o vnější sklo a zůstala ležet mezi okny. Následný požár uhasil kolemjdoucí.