Papež přijede do Česka asi 26. září, stráví tu tři dny

Praha - Papež Benedikt XVI. navštíví Českou republiku zřejmě ve dnech 26. až 28. září. V pastýřském listě, který se četl při bohoslužbách tuto neděli, to věřícím oznámili čeští a moravští biskupové. Vatikán ale konkrétní datum ještě nepotvrdil. O papežovu návštěvu okolo 28. září usilovali biskupové už několikrát, země si totiž tento den připomíná památku českého patrona a světce sv. Václava.

„V den výročí zvolení Benedikta XVI. papežem vám oznamujeme radostnou zprávu. Ve dnech 26. až 28. září t.r. nás navštíví Svatý otec. Pro celou zem je to veliká pocta. Pro nás, katolické křesťany, zvláštní radost,“ uvádějí biskupové v pastýřském listu. Benedikt XVI. byl do své funkce zvolen 19. dubna 2005.

Biskupové oznamují toto datum podle jejich mluvčí Ireny Sargánkové navzdory tomu, že je jen pravděpodobné a přislíbené. Jak uvedl minulý týden český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík v telefonickém rozhovoru s ČTK, termín - konec září, který se objevuje v médiích, je „jeden z možných“ a Vatikán ho nikdy neoznačil za definitivní.

Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Ratzinger, pochází z Německa. V úřadu nahradil před čtyřmi lety Jana Pavla II., který byl papežem od roku 1978. Jan Pavel II. navštívil Českou republiku třikrát, naposledy v roce 1997.

Přípravy na příjezd hlavy katolické církve začnou podle biskupů s pětiměsíčním předstihem. Příští neděli se bude ve všech katolických kostelích pořádat na zajištění papežské návštěvy sbírka. Biskupové vyzývají i k duchovní přípravě, jejímž tématem je víra, naděje a láska, které považují za „základní kameny křesťanské identity“.

Minulý týden jednal ve Vatikánu o papežově návštěvě i český ministr zahraničí v demisi Karel Schwarzenberg, který se s papežem krátce setkal po generální audienci. Papež prý projevil živý zájem o situaci v ČR i o postavení české katolické církve. Jednání o návštěvě v Česku nicméně pokračují. Konečné rozhodnutí o datu bude na papeži a musí být v souladu také s programem prezidenta Klause a musí být dohodnuto s Českou biskupskou konferencí. Klaus by měl Vatikán navštívit koncem května.