Schwarzenberg by mohl být tváří nové Kalouskovy strany

Praha - Tváří nové středopravé konzervativní strany, o jejímž založení uvažuje lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek, by se mohl stát ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Schwarzenberg to nepopřel. Podle některých hlasů jsou však úvahy o nové straně spíše politickou hrou. "Prozatím to jsou jenom politické drby. Zatím se nezabývám tím, co bude, teď do červnových eurovoleb podpořím zelené," řekl Schwarzenberg. Podle listu položil telefon dřív, než mohl dostat detailnější otázky.

O tom, zda nové politické seskupení vznikne, se rozhodne do konce května. V té době se bude konat sjezd KDU-ČSL, který zvolí nové vedení strany a rozhodne, zda bude ve straně pokračovat současný vývoj, kdy má podle Kalouska navrch socialistické rovnostářství. Ministr to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Zatím není jasné ani to, jaký by měla mít nová strana program. Jedním z bodů by ale mělo být volání po nízkých schodcích státního rozpočtu.

Podle HN však může být strašení novou stranou spíše politickou hrou než skutečnými plány. Kalousek totiž touto cestou může mobilizovat své stoupence a přimět je, aby za příštího předsedu KDU-ČSL zvolili namísto současného předsedy Jiřího Čunka europoslance Jana Březinu.