Kopicová u premiéra chválila svého protikandidáta

Praha - Designovaný premiér Jan Fischer dneškem pokračuje v rozhovorech s případnými kandidáty na ministerská křesla v jím sestavované překlenovací vládě. Setkal se již s Miroslavou Kopicovou, nominovanou za ODS Mirkem Topolánkem do čela rezortu školství. Po schůzce s Fischerem novinářům Kopicová řekla, že Jakuba Dürra, kterého do téhož křesla navrhla Strana zelených, zná jako odborníka. Chválila jeho kompetentnost a zdůraznila, že jde o náměstka, který zajišťuje na ministerstvu školství agendu předsednictví EU, takže by to podle ní byl "vhodný kandidát". Fischera dnes ještě čeká jednání s kandidátem na post ministra zahraničí Janem Kohoutem, jehož navrhli sociální demokraté a podpořili ho také ministr zahraničí v demisi Karel Schwarzenberg i premiér Mirek Topolánek.

Stejně jako u ostatních kandidátů ani dnes v Hrzánském paláci, kde Fischer přijímá návštěvy, nezazněla přímá nabídka. „Dohodli jsme se, že si definitivně řekneme příští týden, já si nechala prostor pro své úvahy,“ uvedla Kopicová. S Fischerem hovořila o prioritách ministerstva pro příští půlrok, vedle zdárného dokončení předsednictví by se nástupce ministra Ondřeje Lišky (SZ) měl podle ní věnovat především přípravě státních maturit a přípravě rozpočtu, který si vyžádá pozornost kvůli hospodářské krizi. Kopicová je ředitelkou Národního vzdělávacího fondu. S novým premiérem hovořila také o penězích plynoucích do vědy a výzkumu.

Jednání s aspiranty na ministerská křesla začala pro Jana Fischera už včera, když za ním do Hrzánského paláce dorazili k jednání navržení ministr vnitra Martin Pecina a ministr obrany Martin Barták. Objevila se zde také kandidátka na šéfku resortu kultury Marta Smolíková a možný vicepremiér pro evropské záležitosti Štefan Füle. Nikdo z nich ale zatím oficiální pozvánku do překlenovacího kabinetu nedostal.

Miroslava Kopicová po jednání v Hrzánském paláci
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK