Kůrovec útočí, hrozí rekordní kalamita

Praha - V českých lesích letos hrozí kůrovcová kalamita srovnatelná s velkou kalamitou z první poloviny 90. let minulého století. Ta je přitom považována za největší kůrovcovou kalamitu v Česku vůbec. Riziko kalamity se podle ředitele Lesů ČR Vladimíra Krchova zvýšilo i tím, že se kůrovci letos začali rojit nejméně o čtrnáct dní dříve, než je obvyklé.

Lesy ČR odhadují, že letošní boj s kůrovcem je bude stát okolo 160 milionů korun. Podnik už k odchytu kůrovce, který dokáže zničit celé smrkové porosty, pokácel více než 140 000 zdravých stromů jako lapače brouka. Instaloval také přibližně 40 000 feromonových lapačů. „Předpokládáme, že ještě bude nutné postupně umístit řádově tisíce lapačů,“ uvedl Krchov.

Na majetku Lesů ČR hrozí velká kůrovcová kalamita údajně i proto, že na některých lesních jednotkách jejich správci v minulých letech ochranu lesa proti kůrovci podcenili. Vedení podniku již v této souvislosti odvolalo z funkcí lesní správce na jednotkách Ledeč nad Sázavou, Dvůr Králové nad Labem a Přeštice na Plzeňsku.

Kritice čelí i Šumavský národní park

Nebezpečí kůrovcové kalamity se zřejmě objevilo i na Šumavě, která je známa aplikací dvou koncepcí hubení kůrovce - nechat napadené stromy ležet, aby se les mohl s kůrovcem autoregulačně vypořádat, nebo zasáhnout a napadené stromy pokácet a co nejdříve z lesa odklidit. Současný ministr životního prostředí Martin Bursík patří mezi zastánce šumavské autoregulace.

Za rychlý zásah se naopak hlasitě postavil po diskusích s lesníky i bývalý premiér Miloš Zeman. „Hovořil jsem s desítkami odborníků na šumavské lesy, mezi něž současného pana ředitele nepočítám, a myslím si, že vinou Šumavského národního parku, který nekácí podle tradičních zásad uschlé stromy, nepálí se kůra atd, je tam nyní poškozeno 6500 hektarů lesa a každý rok přibývá dalších 1500 hektarů,“ uvedl Zeman ve Studiu 6 s tím, že věří, že s Bursíkem zmizí ze Šumavy i uschlé stromy.

To však striktně odmítl šéf šumavského parku František Krejčí, podle něhož jsou tyto představy zkreslené a nadsazené. Na rozdíl od zbytku lesů pod správou Lesů ČR totiž takové riziko kůrovce na Šumavě nehrozí. Připustil však, že letošní rok bude náročný - vždy po třech letech od velkých polomů hrozí vývoj kůrovcových populací, což splňuje situace po orkánu Kyrill v roce 2007.

Vydáno pod