Havel mírní spekulace kolem své podpory ODS

Praha - Exprezident Václav Havel utlumil v den výročí založení ODS spekulace tisku o tom, že by v nadcházející volební kampani mohl podpořit občanské demokraty. Žádné stranické tričko si podle svých slov na stará kolena oblékat nebude, a pokud, tak bude nazelenalé.

„To ovšem neznamená, opakuji, že veřejným vyjádřením nepodpořím vše, co považuji za rozumné,“ uvedl ve svém prohlášení. Havel Lidovým novinám minulý týden řekl, že pád koaliční vlády Mirka Topolánka považuje za „pitomost“, a proto doufá, že to voliči sociálním demokratům „spočítají“. Na dotaz, zda by se během kampaně před předčasnými volbami mohl objevit „v triku“ ODS, odpověděl: „Tričko bych nenosil, ale svůj názor bych asi určitým způsobem dal najevo.“

Uvedl také, že je mu ODS sympatická a nyní je i „méně arogantní, fundamentalistická a dogmatická“ než za Klausových časů. „Topolánek to v pondělí označil za pochvalu, ale nic víc: “Myslím, že je to umělá záležitost, neznamená to nic jiného než to, že nás pochválil," uvedl Topolánek na dotaz, zda se bude ucházet o Havlovu podporu v letošních předvolebních kampaních.

O možném přesměrování ODS k voličům, kteří se kloní k názorům Václava Havla, začala média spekulovat i v souvislosti s roztržkou mezi ODS a jejím zakladatelem Václavem Klausem. Nynější prezident zpřetrhal vazby k ODS loni na podzim, podle Topolánka nyní Klaus podporuje strany, které jsou konkurencí občanských demokratů, například Stranu svobodných občanů.