Fischer jednal s dalšími šesti kandidáty na ministerské posty

Praha - Designovaný premiér Jan Fischer už má za sebou další sérii diskusí o možném řízení jednotlivých ministerstev. Do Hrzánského paláce v Praze si pozval šest kandidátů na ministerské posty. Se svou představou vedení ministerstva kultury ho seznámil ředitel Národního technického muzea Horymír Kubíček, sešel se i s možným ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou, zřejmě s budoucím ministrem zemědělství Jakubem Šebestou, s adeptkou na ministryni zdravotnictví Danou Juráskovou, možnou ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou a s kandidátem pro resort místního rozvoje Rostislavem Vondruškou. O tom, jak postupuje sestavování úřednického kabinetu, bude Fischer s Klausem jednat v pátek.

Kubíček označil jednání s Fischerem za „velmi společenský rozhovor“, nekomentoval to, že do funkce zelení nominovali také Martu Smolíkovou, která svoji vizi řízení resortu představila už v pondělí. Resort by měl podle něj být veden s důrazem na české předsednictví a přípravu rozpočtu: „Jde také o čerpání finančních prostředků na českou kulturu, ať už pro památky movité, nemovité i živou kulturu, toto je jeden z velkých úkolů, které je třeba provádět kontinuálně.“ Zda se nakonec stane ministrem, se Kubíček dozví příští týden, stejně jako další kandidáti.

Kubíčka v přijímací kanceláři Hrzánského paláce vystřídali bývalý šéf Akademie věd Václav Pačes, který vedl komisi posuzující energetickou koncepci státu, a jeho nástupce v čele akademie Jiří Drahoš. S Fischerem jednali asi hodinu o energetické politice. Pačesova komise totiž oficiálně nebyla ukončena a stále funguje. Pačes mluvil s Fischerem i o operačním programu Věda a výzkum, který má zpoždění v čerpání peněz. Letní vláda designovaného premiéra by proto podle něj měla dbát na to, aby se čerpání peněz nezastavilo a intenzivně pokračovalo dál.


Fischer už se sešel i s možným ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou, se kterým mluvil o legislativních normách, které by překlenovací vláda měla dokončit, a také o státním rozpočtu. Jednal i s Jakubem Šebestou, zřejmě budoucím ministrem zemědělství. Zatím poslední setkání proběhlo s Danou Juráskovou, adeptkou na ministryni zdravotnictví a současnou ředitelkou Všeobecné fakultní nemocnice. Jurásková po setkání uvedla, že její prioritou je zachování stávající kapacity a kvality péče, poplatky označila za politické téma a vyjadřovat se k nim proto nechtěla. Slovo přišlo i na reformu zdravotnictví, které ji podle ní potřebuje, ale v současné době k tomu chybí dostatečná politická podpora.

Rozhovor s Janem Fischerem už má za sebou i kandidátka ODS Daniela Kovářová, možná ministryně spravedlnosti a ředitelka Justiční akademie. S designovaným premiérem mluvila obecně o koncepci justice, ke kauzám spojeným s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou se odmítla vyjádřit: „To je otázka pro ministryni spravedlnosti, kterou já nejsem.“

Řadu rozhovorů zakončil kandidát pro resort místního rozvoje a ředitel agentury Czech Turism Rostislav Vondruška. S Fischerem mluvil o dokončení českého předsednictví, protikrizových opatřeních a o čerpání peněz z evropských fondů. „Kromě těchto témat bych se chtěl zaměřit na cestovní ruch,“ dodal Vondruška. Do Hrzánského paláce dnes zamířil i končící ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. S Fischerem mluvil o svém resortu a o případných aktuálních problémech, které ale podle něj nyní nehrozí.

Premiér Fischer začal sérii konzultací v pondělí a měl by promluvit s každým kandidátem. Konkrétní podobu chce vládě vtisknout tak, aby ji prezident Václav Klaus mohl jmenovat nejpozději 9. května, kdy by měl se svou překlenovací vládou převzít předsednictví Evropské unii, ale i domácí agendu. O tom, jak postupuje sestavování úřednického kabinetu, bude s Klausem jednat v pátek. Prezident Fischera přijme v 11:00 hodin na Pražském hradě.