Radní Langmajer dostal za smrtelnou nehodu dvouletou podmínku

Příbram - Okresní soud v Příbrami dnes uložil pražskému radnímu pro územní rozvoj Martinu Langmajerovi (ODS) dvouletý podmíněný trest a pětiletý zákaz řízení motorových vozidel. Podle obžaloby předloni u Mokrovrat zavinil dopravní nehodu, při níž zahynula dvaatřicetiletá žena. Její šestiletá dcera vyvázla s otřesem mozku, tržnými ranami v obličeji a utrpěla psychickou újmu. Rozsudek není pravomocný, obhájce i státní zástupkyně se odvolali. Na svou funkci Langmajer zatím rezignovat nehodlá.

Nehoda se stala 27. září 2007 na rychlostní silnici R4. Podle obžaloby jel Langmajer v terénním voze rychlostí kolem 122 kilometrů v hodině, zřejmě se plně nevěnoval řízení, dostatečně nesledoval provoz a nepřizpůsobil rychlost auta situaci na silnici - pršelo a byl hustý provoz.

Jak k nehodě došlo, se pokoušely rekonstruovat tři znalecké posudky. V některých bodech se však rozcházejí. Rozpor je v tom, zda žena, která se pokoušela najet z odstavného pruhu na dálnici, vytvořila Langmajerovi překážku náhlou, nebo ne. Langmajer jel v pravém jízdním pruhu a pokoušel se vozidlu vyhnout. Právě proto, že okolnosti těsně před nehodou nejsou zcela zřejmé, považuje Langmajer rozsudek za nesprávný. Státní zástupkyně se naopak domnívá, že Langmajerova vina byla dostatečně prokázána výpověďmi svědků, podle kterých se politik řízení dostatečně nevěnoval. Někteří mluvili o tom, že za jízdy telefonoval, to ale Langmajer popřel.

Polehčující okolností bylo, že radní vyplatil rodině zemřelé ženy finanční odškodnění ve výši dva miliony korun a dnes u soudu dokonce navrhoval ještě dva miliony přidat.

Dopravní nehoda radního Langmajera, při které zemřela dvaatřicetiletá žena.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod