Říman: Nebudu kandidovat do parlamentu, ale z politiky neodcházím

Praha - Ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Říman (ODS) popřel, že by plánoval svůj odchod z politiky. Nechystá se však už kandidovat v předčasných volbách do poslanecké sněmovny plánovaných na letošní říjen a neláká ho ani senátorské křeslo. Ačkoli ve své budoucnosti ještě nemá zcela jasno, odmítl, že by usiloval o podobný post, jaký po odchodu z čela ministerstva zdravotnictví získal jeho stranický kolega Tomáš Julínek, který nyní působí v dozorčí radě VZP.

Konec ve vrcholných politických funkcích oznámil odstupující ministr v úterním rozhovoru pro televizi RTA. „Po sedmi letech ve sněmovně cítím, že potřebuji na vzduch. Poslanecká sněmovna je takový trochu uzavřený svět sám do sebe. Je to zvláštní svět a já prostě mám intenzivní pocit, že potřebuji z něho ven,“ řekl Říman České televizi. Konkrétní představu o své budoucnosti nicméně odstupující ministr nemá. „Ještě půl roku budu poslancem, takže mám před sebou na tyto úvahy ještě poměrně dlouho,“ dodal.

Říman vstoupil do politiky začátkem devadesátých let. V letech 1996 až 1997 zastával post ministra dopravy ve vládě Václava Klause. V poslanecké lavici sedí od roku 2002. Otěže ministerstva průmyslu a obchodu převzal po volbách v roce 2006. „V průběhu těch dvaceti let jsem pouze sedm let byl členem poslanecké sněmovny. Čili podle mého soudu a mého vidění světa neplatí, že ten, kdo není v poslanecké sněmovně nebo v senátu, není ve veřejném životě,“ míní.

Interview ČT24

Do vedení ODS se Říman nechystá

Přestože ve volbách kandidovat nebude, dál se hodlá angažovat v rámci ODS. „Například jsem členem týmu, který bude zpracovávat volební program do podzimních voleb,“ zdůraznil Říman. O funkci ve vedení strany však usilovat nehodlá. „Na místopředsedu ODS jsem kandidoval třikrát, naposled v roce 2004, kdy jsem po slavném souboji v devět hodin večer prohrál s Mirkou Němcovou asi o tři hlasy a cítím, že tady někde je můj limit, to znamená, že tuto ambici už nemám,“ řekl.

Martin Říman:

  • 80. léta - programátor
  • 1990 - vstup do politiky
  • 1996 - 1997 - ministr dopravy v Klausově vládě
  • 2002 - zvolen poslancem
  • 2006 - dosud - ministr průmyslu a obchodu

Říman, kterého pád Topolánkovy vlády podle jeho slov překvapil, prý nebude usilovat ani o lukrativní místa ve státní správě podobně jako jeho stranický kolega a odstoupivší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který získal místo v dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Nepotřebuji to,“ odpověděl stroze.