Za vraždu novorozeněte dostala matka osm let vězení

Plzeň - Osm let vězení udělil dnes Krajský soud v Plzni sedmatřicetileté ženě z Karlovarska za vraždu novorozeného dítěte. Soud ženě zároveň uložil ochrannou psychiatrickou ústavní léčbu. Podle verdiktu porodila loni v lednu sama v rodinném domku holčičku, odřízla jí pupečníkovou šňůru, dala do igelitové tašky a odnesla do sklepa. Tělo dítěte objevil o dva měsíce později její manžel.

Soud se zabýval hlavně stavem, v jakém se žena po porodu nacházela. Ona sama uvedla, že do poslední chvíle o těhotenství nevěděla. Až do listopadu 2007 prý normálně menstruovala, nezjistila žádné příznaky. Vždy několikrát za rok přibrala či zhubla pár kilo, což u ní údajně bylo normální. Soud ale tomuto tvrzení neuvěřil.

Žena tvrdila, že ji v osudný den, loni někdy mezi 10. a 15. lednem, začalo silně bolet břicho a šla na záchod. „Pak ze mě vypadlo to dítě,“ uvedla. V záchodové míse viděla údajně jen nožičku novorozence, hlavu mělo dítě ve výpusti. Myslela si, že je mrtvé. Detaily svého jednání popsat nedokázala.

Soudu řekla, že je od porodu ve velmi špatném psychickém stavu, rozpadlo se jí manželství, muž byl odsouzen za neplacení výživného. Za vraždu dítěte jí hrozilo 12 až 15 let nebo i výjimečný trest.

Vydáno pod