Zákaz adopce registrovanými partnery se zatím měnit nebude

Praha - Nevládní organizace Gender Studies znovu otevřela otázku adopce dětí registrovanými partnery. Podle analýzy, kterou si nechala zpracovat od odborníka na teorii práva z Karlovy univerzity, je ustanovení zákona o registrovaném partnerství, který upravuje právě osvojení dětí, v rozporu s Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod. Gay a lesbická liga sice zvažovala Ústavní stížnost, zatím se k ní ale nechystá. Ke změně zákona totiž nejsou připraveni zákonodárci ani společnost.

Změnu zákona navzdory analýze zatím nepodporuje ani jedna z hlavních podporovatelek registrovaného partnerství poslankyně Anna Čurdová (ČSSD). Mluvčí Gay a lesbické ligy Martin Strachoň zase uvedl, že zejména lesbické páry raději volí život bez uznaného partnerství, aby nepřišly o možnost osvojit si děti. Podle něj téma adopcí homosexuálních párů působí na politiky stále jako „červený hadr“ a není reálné toto ustanovení změnit.

Podle analýzy je adopce vůči homosexuálům diskriminační

Zákon o rodině umožňuje individuální adopci dítěte jednotlivcem, který není jeho biologickým rodičem. Manželé si navíc podle zákona mohou dítě osvojit společně. Jedinými osobami, které jsou z možnosti adopce vyloučeny, jsou podle autora analýzy Jana Wintra osoby žijící v registrovaném partnerství.

„Toto vyloučení se stalo protiústavním v momentě, kdy Evropský soud pro lidská práva v lednu 2008 rozhodl, že není možné při té adopci bránit někomu jenom z důvodu sexuální orientace,“ poukazuje na rozpor Wintr. Podobné bránění adopcím je tak v rozporu s Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod. Tato úmluva je přitom podle Ústavního soudu součástí právního řádu České republiky.

Šéf legislativní rady vlády Pavel Svoboda nicméně podotýká, že výsledné rozhodnutí soudu by zdaleka nemuselo být takové, jak tvrdí Gender Studies. Zároveň totiž existuje tzv. Úmluva o adopci, která se zabývá touto konkrétní oblastí a je na stejné úrovni, jako obecnější úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod.

Wintr: Ústavní soud by zřejmě zákaz zrušil

Wintr o adopci:

Jeden z partnerů by si mohl nově osvojit dítě. Ne však oba dohromady ani jeden dítě druhého.

Wintr uvedl, že pokud by se na Ústavní soud někdo obrátil se stížností, pravděpodobně by docílil zrušení konkrétního paragrafu zákona o registrovaném partnerství. To by znamenalo, že by si jeden z registrovaných partnerů mohl osvojit cizí dítě. Nadále ale bude podle Wintra vyloučena společná adopce tím registrovaným párem a rovněž ta adopce, kdy biologické dítě svého partnera adoptuje ten druhý partner," zdůraznil Wintr s tím, že toto vyloučení není protiústavní ani neodporuje mezinárodnímu právu.

Právní analýza poputuje během několika dnů na stůl výboru pro sexuální menšiny, který funguje v rámci Rady vlády pro lidská práva. Wintr ale  brzkou změnu českého zákona, která by umožnila jednomu z homosexuálních partnerů adoptovat biologické dítě druhého, neočekává: „To by znamenalo, že to dítě má potom v matrice dva rodiče stejného pohlaví, což znamená určitý revoluční zásah do pojetí rodinného práva v České republice,“ uvedl. Rodinné právo je výhradně v kompetenci jednotlivých států. Podle mluvčího Gay a lesbické ligy Slavomíra Goga by navíc velká část poslanců takový zákon nepodpořila.

Zastánci adopcí dětí homosexuálními páry poukazují na to, že opuštěným chlapcům a děvčatům by bylo lépe se dvěma otci či matkami než v dětském domově. Odpůrci zas namítají, že by děti vyrůstaly bez obvyklých mužských a ženských vzorů.

Postoj Čechů k možnosti adopce dětí homosexuály
Zdroj: ČT24