Tlustý se odvolal proti zrušení svého členství v ODS

Rakovník - Poslanec Vlastimil Tlustý se odvolal proti rozhodnutí místního sdružení ODS v Rakovníku, které zrušilo jeho členství ve straně. O rozhodnutí přitom ještě nedostal žádný písemný doklad. Rakovnická ODS Tlustému zrušila členství 9. dubna. Důvodem bylo loňské usnesení místního sdružení, které poslance zavazovalo podpořit vládu Mirka Topolánka. Právě to poslanec porušil, když se při hlasování o nedůvěře vládě přidal na stranu opozice. Podle mluvčího ODS Milana Boušky se ale stranické orgány Tlustého odvoláním již nebudou zabývat.

„Odvolávám se pro jistotu, i když nemám žádný doklad. A zároveň tím ten doklad žádám,“ dodal Tlustý. Předseda místní organizace Zdeněk Nejdl dnes řekl, že z jednání místního sněmu dosud nebyl pořízen zápis. Hotový by měl být příští týden, poté bude Tlustému odeslán. Teoreticky až poté poslanci poběží lhůta pro odvolání.

Milan Bouška:

„Smírčí výbor se může zabývat řešením sporných případů pouze členů strany. Vlastimil Tlustý však na základě porušení stanov již členem strany není, a tudíž jeho podání má nulovou hodnotu a smírčí výbor nemá důvod se jím zabývat.“

„Jsem v situaci, kdy se nemohu odvolávat ve lhůtě, protože jsem nedostal žádné stanovisko, tak se pro jistotu odvolávám podle obecních správních lhůt od chvíle, kdy jsem se to dozvěděl, aby nemohl nikdo namítnout, že propadla tato lhůta,“ míní Tlustý. Dopis s odvoláním zaslal předsedovi ODS, šéfovi hlavní kanceláře strany a místnímu sdružení. Nejdl uvedl, že rakovnická ODS zatím od Tlustého nic neobdržela.

Tlustý své členství ve straně nejdříve pozastavil, vedení ODS ale tvrdilo, že stanovy tento krok neumožňují. Podle špiček občanských demokratů členství rebelujícího poslance automaticky zaniklo jeho kandidaturou do Evropského parlamentu za politické hnutí Libertas.cz. Rakovnická ODS následně Tlustého členství zrušila. „Vznikla zvláštní situace, kterou jsem lidově charakterizoval slovy, že utopence s prostřelenou hlavou ještě oběsili,“ komentoval tento krok Tlustý.

Rakovnické sdružení o osudu Tlustého rozhodovalo již loni na podzim v souvislosti s kauzou bývalého poslance Jana Moravy. Tehdy se za Tlustého postavilo, přijalo ale usnesení, podle nějž by měl v případě hlasování o vládě podpořit koaliční kabinet, což poslanec neučinil. Tlustý dnes uvedl, že s těmito důvody nemůže polemizovat, protože s nimi nebyl oficiálně seznámen: „To je případný další krok, který teď nebudu komentovat.“