Na pochod Dělnické strany do Krupky se chystají stovky Romů

Krupka (Teplicko) - Romové v Krupce na Teplicku chtějí za každou cenu zabránit sobotnímu pochodu Dělnické strany (DS) do tamního sídliště. Romové odhadují, že se jich v sobotu v Krupce sejde až 900. Tři stovky budou tvořit místní a dalších 500 až 600 Romů se má údajně sjet z celé země, zejména z měst na severu Čech. Starosta Krupky Milan Puchar (ODS) má obavy ze střetů pravicových extremistů s Romy. Město proto doporučuje obyvatelům, aby se nezdržovali v oblasti pochodu a neprovokovali jeho účastníky. Demonstrace byla nahlášena spolu s předchozí a město předem nenašlo žádný důvod pro jejich zákaz.

Romové se chtějí sejít zhruba v 11:00 a nedovolit Dělnické straně vstup do ulic Karla Čapka a Dukelských hrdinů. „Máme strach zejména o rodiny a manželky, je tu i hodně malých dětí,“ uvedl jeden z místních romských obyvatel Ondřej Holub. „Napadat je nebudeme, ale vstupu do sídliště jim určitě zabráníme. Nejsme zoo, aby se na nás někdo chodil dívat, a chceme ochránit své rodiny,“ řekl další z místních Romů Petr Tokar. Romové mají strach především o ženy s dětmi, některé v sobotu odjedou raději k příbuzným.

„Osobně na té provokaci v Krupce budu a budeme se snažit uklidnit a v případě napadení romských rodin romské rodiny ochránit v součinnosti s Policií České republiky,“ řekl dnes v Praze místopředseda vládní rady pro záležitosti romské komunity Ivan Veselý. Další pochod DS se nelíbí ani starostovi Krupky: „Jsou náznaky toho, že dojde ke konfliktu mezi účastníky demonstrace a přihlížejícími. Pokud se to stane a přeroste to v násilí, tak na jakékoliv příští oznámení pochodu bude negativní reakce ze strany úřadu.“

Po událostech v Česku se Romové chystají za příbuznými do ciziny

Romům se v Krupce nežije špatně. Problémy ale podle nich dělají zejména někteří přistěhovalí olašští Romové a příchozí ze Slovenska. „S těmi se ale nedohodneme ani my, nepřizpůsobiví jedinci se ale najdou všude, nejen u nás v Krupce,“ řekl Holub. Podle něj je jedním z řešení nesestěhovávat nepřizpůsobivé obyvatele do jednoho místa. Zhruba polovinu obyvatel sídliště totiž tvoří Romové. Někteří se ale po posledních událostech v Česku chystají odjet za příbuznými do Británie, Irska a Kanady.

Vedení DS potvrdilo shromáždění svých příznivců v Krupce ve středu večer. Krajně pravicová strana tak údajně reaguje na napadání obyvatel Krupky ze strany Romů po akci, kterou v tomto městě měla uplynulou sobotu. Tehdy policisté od sebe museli oddělit asi 40 členů takzvaných ochranných sborů Dělnické strany, které někteří z místních rozezlených občanů chtěli napadnout.

Romové
Zdroj: ČT24
Vydáno pod