Dopravní policisté v Liberci vypnuli semafor a řídili dopravu sami

Liberec – Na jedné z nejrušnějších křižovatek v Liberci dnes řídili dopravu policisté. Testovali tak řidiče i sami sebe ze znalostí gest, kterými policista umožňuje nebo zakazuje průjezd křižovatkou z jednotlivých směrů. Řidiči měli se cvičením problémy, řada z nich pak projela „na červenou“. Cvičení proběhlo v rámci týdne bezpečnosti na silnicích. Policisté je zároveň pojali jako soutěž, hodnotili, kdo má nejčitelnější pokyny a zda dokáže správně ukazovat.

Pokyny, které používají policisté, když řídí provoz v křižovatce, se probírají v autoškole. Řada řidičů se s nimi ale od té doby nesetká. „Ne všichni řidiči rozumí pokynům a ne všichni se pokyny řídí,“ shrnul vedoucí severočeské dopravní policie Jiří Ušák.

Během cvičení tak občas někdo odbočil, když neměl, občas také nastalo nebezpečí nehody. Podle policistů bylo ovšem přínosné, protože si tak řidiči, ale i policisté připomněli některá pozapomenutá pravidla provozu.

Ve skutečnosti jsou policisté na křižovatkách vzácností. Při výpadcích semaforů se jenom zřídka dostanou včas na místo a provoz v rušných křižovatkách je potom spíše věcí inteligence a slušnosti řidičů přijíždějících z jednotlivých směrů.

Vydáno pod