Porušil Václav Klaus náhubkový zákon?

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) prošetří, zda prezident Václav Klaus neporušil zákon tím, že zveřejnil údaje, které mohly vést k identifikaci dítěte zraněného při víkendovém útoku na domek romské rodiny ve Vítkově. Úřad už v pondělí začal ze stejných důvodů prošetřovat ministra pro menšiny a lidská práva v demisi Michaela Kocába (za SZ). Výsledky by měly být známy příští týden. Prezident republiky není ale podle ústavy postižitelný v trestním ani správním řízení.

K identifikaci dětské oběti prezident podle deníku Právo přispěl tím, že ve čtvrtek na svých webových stránkách zveřejnil jméno jejího otce, kterému přerušil výkon trestu. Prezidentův mluvčí Radim Ochvat se ale nechal slyšet, že o porušení zákona nešlo.

Ministr Kocáb křestní jméno dítěte zmínil v televizi, když hovořil o tom, že rodině jako pomoc nabídl 100 000 korun. „Je to velice komplikované. Zadali jsme právní analýzy a čekáme na ně. Výsledky by měly být známé počátkem příštího týdne,“ řekla Právu mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Novela trestního řádu a zákona platná od počátku dubna nedovoluje zveřejnění údajů, které by mohly vést ke zjištění totožnosti oběti mladší 18 let. Křestní jméno dítěte spolu s dalšími o útoku již známými informacemi by pravděpodobně k jeho identifikaci posloužit mohlo. Ochránci soukromí se již v souvislosti s novelou zabývají také případem zveřejnění osobních dat dětských obětí na internetovém portálu eJustice, který spravuje ministerstvo spravedlnosti.

Ministr pro lidská práva
Zdroj: ČT24