Olomoucký kraj zvýší bezpečnost na silnicích

Olomouc - Olomoucké hejtmanství chce zvýšit bezpečnost na silnicích, a proto opět přispěje peníze obcím, správcům silnic a železničářům. Poskytne jim sedm milionů korun na investice typu nasvětlení přechodů pro chodce nebo nákup informačních panelů měřících rychlost. Rozhodlo o tom dnes krajské zastupitelstvo.

Olomoucké hejtmanství mělo původně rozdělit mezi úspěšné žadatele deset milionů korun. Částku snížilo o tři miliony korun v rámci úsporných opatření, ke kterým kraj nutí výpadky v daňových příjmech, řekl zastupitelům hejtmanův náměstek Alois Mačák (ČSSD).

Kraj proto musel některé uchazeče odmítnout. Vstříc vyšel 34 žádostem. Dotaci získají například města Přerov a Němčice nad Hanou a obce Dolany, Dolní Studénky a Bedihošť na nákup informačních panelů k měření rychlosti. Projekt nasvětlení přechodů pro chodce budou realizovat s podporou hejtmanství Klenovice na Hané, Lipník nad Bečvou a Vikýřovice.

Železničáři obdrží příspěvek 300 000 korun na projektovou dokumentaci zabezpečovacího zařízení přejezdu v Prostějově, na kterém zemřelo v listopadu 2006 dítě.

V minulých letech kraj poskytoval příspěvky, které mohou dosáhnout až 80 procent dané investice, pouze na zvýšení bezpečnosti železničních přejezdů.