Cvičení Flying Rhino se letos účastní rekordní počet vojáků

Náměšť nad Oslavou - Sedmého ročníku vojenského cvičení Létající nosorožec - Flying Rhino, které se na území České republiky odehrává ode dneška až do 15. května, se účastní rekordní počet vojáků a armád z několika evropských zemí. Cvičení se uskuteční na 22. letecké základně v Náměšti nad Oslavou, ve vojenských výcvikových prostorech Brdy a Libavá a na území Vysočiny a Pardubického kraje.

„Cvičení se účastní rekordní počet 2 000 vojáků ze zahraničí a 1 500 z leteckých základen v Náměšti nad Oslavou, Čáslavi, Kbelích, 7. mechanizované brigády, 25. protiletadlové brigády a dalších útvarů Společných sil,“ upřesnila mluvčí velitelství Společných sil české armády Sabina Introvičová. Kromě Čechů se do cvičení zapojí i ozbrojené síly Litvy, Nizozemska, Slovenska, Kanady, Dánska a Velké Británie, která jej považuje za své vůbec největší cvičení v letošním roce.

Vojáky přivítal na Třebíčsku poměrně ostrý nárazový vítr, velitelé proto doporučili pilotům pro jistotu operovat ve vyšších letových výškách. „Každý letoun má své limity na vítr, zepředu, z boku, podle váhy a podle přistávací rychlosti i podle kategorie letiště. Dnes už jsou na vysoké technické úrovni, nějaký silný vítr létání neovlivní,“ uvedla však Introvičová.

„Tématem cvičení je spolupráce vzdušných a pozemních sil při společné bojové činnosti v sestavě mezinárodní divize,“ vysvětlila Introvičová. Cílem je udržet nebo zvýšit bojovou kvalifikaci předsunutých leteckých návodčích, procvičit navádění letounů na pozemní cíle, secvičit koordinaci společné palebné podpory dělostřelectva a letectva a ověřit úroveň připravenosti jednotek české armády k vyslání do zahraničních misí.

Setkají se Alky i Tornáda

Češi budou ve vzduchu cvičit s tuzemskými letadly. Alky 159 přilétly do Náměště jako první. Vybavené jsou mimo jiné i laserově naváděnými bombami. Britská bojová Tornáda, která se nedávno vrátila z Iráku, dolétla v závěsu za nimi. „Let sem trval z Anglie dvě hodiny přes Holandsko, Německo. Všechno proběhlo v pořádku. Na cvičení se těšíme,“ vzkázal velitel 31. Squadron RAF Ian Gale.

S letadly jsou spojeny také hluk a vojenské přesuny. Lidé z Vysočiny a Pardubického kraje s tím musí během tří týdnů počítat. „My jsme za to letiště bojovali, aby zůstalo zachováno, a tak nemůžeme najednou říct, že nám vadí hluk,“ říká starosta Náměště Vladimír Měrka. Lidé prý znají letové časy, takže je nic nepřekvapí. Navíc během víkendu zůstávají stroje na zemi.

Nosorožec - spojení země a vzduchu

Cvičení Flying Rhino vzniklo v roce 2003 díky spolupráci náměšťské základny s Brity při výcviku předsunutých leteckých návodčích. Prvního ročníku se tehdy zúčastnily čtyři stovky Čechů a Britů a ve vzduchu tehdy létalo 11 letadel, ve kterých se vystřídalo 40 pilotů. Prvních šest leteckých návodčích tehdy mělo za sebou rok a půl trvající výcvik, jenž stál miliony korun a dotovali ho Britové.

Cvičení získalo svůj název od nosorožce, kterého má ve znaku 1. britská obrněná divize. Vyjadřuje spojení mezi pozemními a vzdušnými silami.