Pochod extremistů v Krupce policie zvládla

Krupka (Teplicko) - Méně než stovka příznivců extremistické Dělnické strany (DS) se dnes sjela do severočeské Krupky na plánovaný pochod. Policejní těžkooděnci jim už zabránili ve střetu s Romy z místního sídliště. Přitom zadrželi dva muže, kteří na průvod krajní pravice hodili pivní půllitr. Situace nejprve vypadala výbušně, pak se ale uklidnila. Když extremisté akci ukončili, pokusila se je napadnout asi dvacítka anarchistů, policie je ale k radikálům nepustila.

Krajní pravice kolem 15:00 zahájila mítink u místního obchodního centra a její přívrženci vyzývali ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába, který do Krupky přijel, aby si je přišel poslechnout. Kocáb se údajně pohyboval v sídlišti s místními romskými obyvateli. Místopředseda DS Petr Kotáb mimo jiné kritizoval starostu Krupky, že se zastává „příživníků“ a vyzval jej k rezignaci.

Po 16:00 DS mítink ukončila. Její přívrženci krátce postáli před těžkooděnci chránícími sídliště, extremisté i Romové se ale omezili na vzájemné pokřikování. Radikálové provázení policisty se pak vydali na nádraží. Cestou je chtěli z louky pod sídlištěm napadnout anarchisté. Policie je oddělila od přívrženců Dělnické strany a držela je na místě, zatímco stoupenci DS pokračovali v pochodu na nádraží.

Během odpoledního pochodu těžkooděnci oddělili stovky Romů v sídlišti a pochod pravicových extremistů vně sídliště a zabránili vážnějším střetům. Také při mítinku rozdělili policisté oba tábory páskami a kordonem připravených příslušníků.

Nejvážnější incident - útok půllitrem

Jediný vážnější incident, kterému museli dnes policisté v Krupce zabránit, byl útok pivním půllitrem. Útočili dva mladíci ve věku dvaadvaceti a třiadvaceti let. Zranili při tom policistu.

„Oba dva podezřelí budou dnes obvinění z útoku na veřejného činitele a z pokusu o ublížení na zdraví,“ uvedla mluvčí Okresní ředitelství Policie ČR Ilona Novotná.

Dopoledne se zabavovaly zbraně

Policie už dopoledne kontrolovala na příjezdu do města automobily a zabavovala zbraně a nebezpečné předměty. Podle policejní mluvčí Ilony Novotné zabavili policisté 20 předmětů sloužících jako zbraně, například baseballové pálky, kladivo, teleskopický obušek nebo mačetu. Všechny předměty byly zabaveny Romům, kteří přijeli podpořit místní obyvatele, a vráceny budou tomu, kdo se o ně přihlásí.

„My z toho vyvodíme důsledky takové, že podáme trestní oznámení na velitele zásahu,“ pohrozil Petr Kotáb z Dělnické strany.

Dělnická strana akci zorganizovala údajně na žádost místních. Ty prý napadají Romové po pochodu DS z minulé soboty. Policisté tehdy od sebe museli oddělit asi 40 členů takzvaných ochranných sborů Dělnické strany a část místních obyvatel. Na sídliště do Krupky přijelo i několik stovek Romů ze vzdálenějších oblastí na podporu místních.

Policistka se zbraněmi zabavenými v Krupce
Zdroj: ČT24