Kuchtová požádala o přezkoumání svého vyloučení ze SZ, chce zůstat

Praha - Bývalá první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová požádala, aby Strana zelených ještě jednou posoudila, zda byl návrh na její vyloučení odůvodněný. Republiková rada zelených ji s Martinem Čáslavkou a poslankyněmi Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou ze strany vyloučila počátkem března kvůli založení vnitrostranické frakce. Kuchtová s Čáslavkou nyní chtějí, aby vše znovu posoudil rozhodčí a smírčí orgán strany.

V pondělí návrh probere revizní komise SZ, nominovat by měla svého zástupce do smírčího týmu. „Pro mne je ta strana důležitá, nechci se nechat otrávit nějakým Bursíkem. Cítím, že můžu věci ovlivňovat, chci zůstat,“ řekla Kuchtová. Do smírčího řízení jde spolu s Čáslavkou.

Jakubková nechce v politice po rozpuštění sněmovny pokračovat, Zubová vstoupila do odštěpenecké Demokratické strany zelených. Obě hlasovaly při březnové schůzi sněmovny s opozicí pro vyslovení nedůvěry vládě, což vedlo k pádu koaličního kabinetu ODS, KDU-ČSL a SZ a vládní krizi.

Kuchtová nyní uvažuje o kandidatuře v předčasných sněmovních volbách, vzhledem k poměrům v republikové radě, která kandidátky schvaluje, ale nemá velké šance na zařazení na listiny SZ.

Vydáno pod