Špidla by mohl kandidovat na post místopředsedy Evropské komise

Praha - Česko čeká rozhodování o jméně jeho eurokomisaře na další pětileté období. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka by jím měl být opět Vladimír Špidla. Výhodu oproti dalším kandidátům má prý Špidla především v tom, že by mohl kandidovat na post místopředsedy Evropské komise. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra k tomu řekl, že občanští demokraté představí vlastního kandidáta na eurokomisaře, jméno ale neprozradil. ODS by pro Česko chtěla získat významnější agendu, než jsou práce a sociální záležitosti, o které se nyní stará Špidla.

„Myslím si, že má jednu přidanou hodnotu právě v tom, že by mohl kandidovat i na místopředsedu Evropské komise,“ odpověděl Zaorálek v pořadu Otázky Václava Moravce na dotaz, zda sociální demokraté podpoří nynějšího komisaře i pro příštích pět let.

Lepší agenda pro Česko

ODS ale Špidlu podporovat nechce. Vondra prohlásil, že o post místopředsedy by mohl usilovat i jiný kandidát. Česko by navíc ruku v ruce s tím mělo usilovat o získání zajímavější agendy. „Představujeme si jiné portfolio, než jaké Špidla má, nějaké silnější portfolio, ne ty sociální věci, kde většina těch věcí dnes a i po Lisabonské smlouvě zůstane v kompetenci národních států,“ podtrhl Vondra.

Pro zemi v srdci Evropy by podle místopředsedy pro evropské záležitosti mohla být zajímavá například energetika, doprava, životní prostředí nebo zahraniční vztahy.

Do debaty na úrovni EU je třeba vstoupit včas

Vondra rovněž doplnil, že do debaty o obsazení postů v Evropské komisi je třeba vstoupit včas. Nelze to odkládat až na dobu po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny, které mají proběhnout na podzim. Česko by mělo vstoupit do diskuse hned ve chvíli, kdy se sedmadvacítka shodne na jméně nového předsedy Evropské komise, což by mělo být krátce po volbách do Evropského parlamentu.

Alexandr Vondra:

„Pokud budeme čekat na výsledky podzimních voleb, bude jeden z následků pro nás jako pro menší nebo střední zemi, že na nás už žádné zajímavé portfolio někdy koncem října nezůstane.“

Špidla bude od 17. května do 7. června zodpovídat v Evropské komisi i za oblast regionální politiky EU. Dočasně tak zastoupí Danutu Hübnerovou, která bude kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu. Požádal ho o to předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Vydáno pod