Aukce obrazů na Konto Bariéry vynesla téměř 1,7 milionu korun

Praha – Na podporu Konta Bariéry se na Žofíně dražily obrazy. Na podporu projektu Nový start, kterým chce Konto Bariéry podpořit lidi, kteří se ocitli v posledních 18 měsících po úrazu na vozíku, se tak podařilo získat necelých 1,7 milionu korun. Pravděpodobně nejzajímavějším draženým dílem byla litografie Jana Zrzavého Loď na moři z roku 1965. Kupec za ni dal 30 tisíc korun, podle organizátorů šlo o první dílo Jana Zrzavého dražené pro charitativní účely v Čechách. Nejvíce ale nabídl kupec za obraz Džbán v podzimní náladě od Václava Rabase – 260 tisíc korun.

Mezi draženými exponáty byla díla i dalších významných výtvarníků. Celkem se dražilo 86 výtvarných děl od Josefa Lady, Lva Šimáka, Josefa Váchala a více než 50 dalších umělců.

Celkový výnos z aukce tak dosáhl 1 678 400 korun. Všechny mimořádné aukce obrazů věnované Kontu Bariéry na projekt Nový start vynesly během tří let celkem 9 158 000 korun.

„V životě mohou nastat situace, které nás nečekaně vyřadí ze hry. Postaví před námi bariéru, kterou nedokážeme bez pomoci druhých překonat. Zvláště krátce po úraze je nový start do života opravdu těžký,“ řekla ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků, proč se rozhodla projekt založit.