Čáslav zabodovala na mistrovství světa v twirlingu

Čáslav - Základní umělecká škola v Čáslavi zabodovala na mistrovství světa v twirlingu. Osmnáctiletý Josef Hlaváček získal v juniorské kategorii třetí místo. V disciplíně, která se vyvinula z klasických mažoretek a kombinuje práci s hůlkou s tanečními prvky, je Česká republika teprve nováčkem. Na rozdíl od mažoretkování, kde je základem pochod, twirling používá pestré taneční kroky a gymnastické pózy. Odlišný je kostým i nářadí tanečníků.

Twirlingová hůlka má oba konce různé, jeden je větší, jeden menší. Odlišné velikosti slouží ke správnému vyvážení hůlky při výhozech a při rotaci. „Vzhledem k tomu, že se Česká republika začíná v tomto směru teprve prosazovat, tak jsme vůbec neočekávali takové umístění,“ vyjádřila se Hana Neumanová, vedoucí týmu Avanti ZUŠ v Čáslavi. Druhý vicemistr světa v twirlingu Hlaváček se vyslovil, že se mu v obou kolech, v semifinále i ve finále, sestava povedla. Byla čistá a technicky kvalitně provedená.

Stejně jako třeba v krasobruslení, i v soutěžním twirlingu je potřeba pro získání bodů předvést sestavu obsahující povinné prvky. „Ve své sestavě dělám tři otočky a chytám je za hlavu tak, že ta hůlka letí a já se na ni nedívám, potom ji chytnu,“ říká Hlaváček. S tematicky zaměřeným rytmik solem, které vyjadřuje hudbu, porotu zaujala i Monika Šubínová. Stala se nejlepší juniorkou z české výpravy, na mistrovství světa skončila dvaatřicátá. Úspěšný byl i další reprezentant z Čáslavi, Lubomír Kábrt, který si odvezl sedmé místo.