ČSA začnou létat do Novosibirsku

Praha - České aerolinie začnou nově létat z Prahy do Novosibirsku. Do města na Sibiři letadla firmy poletí dvakrát týdně, spojení bude zajišťovat stroj Airbus A319 pro 135 cestujících, uvedla mluvčí firmy Daniela Hupáková.

„Časy odletů byly zvoleny tak, aby vyhověly především ruské klientele, a to jak obchodní, tak turistické, při jejich cestách do České republiky,“ uvedla Hupáková. Firma počítá s tím, že pro více než dvě třetiny cestujících bude Praha cílovým místem, zbytek využije navazující lety do evropských měst. ČSA jsou údajně jediným středoevropským dopravcem, který nabízí spojení z novosibirského letiště.

Rusko představuje pro České aerolinie jeden z nejvýznamnějších trhů. Od letního letového řádu posílily spojení do Jekatěrinburgu a zvýšil se počet letů na loni zavedeném spojení do Rostova na Donu. Další lety směřují do Moskvy, Petrohradu a Samary, některé linky přitom startují i z Karlových Varů. Od začátku června chce firma létat také do uzbeckého Taškentu.

Naopak kvůli úbytku pasažérů musejí ČSA některé spoje omezit. Jde například o linky do Talinnu, Amsterodamu nebo Dublinu. Letadla ČSA loni přepravila 5,6 milionu cestujících, o 2,4 procenta více než předloni. Letos se očekává kvůli krizi pokles.