Další pokuty za nevybírání poplatků, tentokrát nejvyšší možné

Chrudim - Za nevybírání regulačních poplatků ve zdravotnictví padly další pokuty. Všeobecná zdravotní pojišťovna potrestala nemocnice v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí 50tisícovou sankcí, což je nejvyšší možná pokuta, kterou může pojišťovna udělit. Nemocnice se proti verdiktům odvolají. VZP také zahájila správní řízení s nemocnicí v Litomyšli a sankce prý můžou očekávat i další zdravotnická zařízení v kraji.

Kraj s postupem pojišťovny nesouhlasí, podle hejtmana Radko Martínka (ČSSD) postupuje v souladu se zákonem. „Budeme se bránit všemi prostředky,“ uvedl hejtman. Pokutu považuje za politickou objednávku a odvetu ministerstva zdravotnictví za správní žalobu, kterou Pardubický kraj na ministerstvo podal začátkem dubna.  

Kontroly v nemocnicích prováděly kromě VZP i další pojišťovny, např. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, na jejichž základě zahájily se zdravotnickými zařízeními správní řízení. Proti udělené pokutě se mohou nemocnice odvolat k dozorčímu orgánu VZP, až do jeho rozhodnutí přitom nemusí pokutu platit. Pokud nemocnice dál budou hradit poplatky místo pacientů, může VZP udělit pokutu opakovaně.    

Krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD) uvedla, že systém proplácení poplatků poběží dál. Pardubický kraj na jejich úhradu vyčlenil pro letošek 67 milionů, celou sumu ale nakonec zřejmě nebude potřebovat. Třeba v únoru si nechalo poplatky proplatit jen 40 procent pacientů.    

Nejvyšší pokutu dostala od Všeobecné zdravotní pojišťovny i nemocnice v Opavě, ta už přitom poplatky nehradí. Předběžným opatřením jí to zakázal soud. „Myslím si, že platební výměr přišel velmi rychle, správní řízení nebylo z našeho pohledu uzavřeno. Jakmile jsme byli seznámeni se správním řízením, závěry jsme rozporovali, dali to písemně a postoupili na VZP,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Konečný (KSČM) s tím, že pojišťovna na argumenty nereagovala a zaslala nemocnici platební výměr.  

Minulý týden dostal od Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra za stejný prohřešek pokutu Středočeský kraj. Kolínská nemocnice ale dostala jen mírný 10tisícový trest. Pokuty dostaly i další čtyři středočeské nemocnice v Kladně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově, rozhodnutí s výší sankce očekávají v nejbližších dnech.