Vláda chce dát úřadům více času na zákaz demonstrací

Praha - Úřady možná dostanou v některých případech více času na rozhodnutí o případném zákazu ohlášené demonstrace, pochodu či jiné akce. Vláda dnes odsouhlasila návrh novely shromažďovacího zákona (SZ), která mění lhůtu, v níž musí úřady rozhodnout, ze tří kalendářních na tři pracovní dny. Akce extremistů jsou totiž často hlášené pod falešnou záminkou, radnice tak budou mít více času prověřit skutečné důvody. Autor návrhu - ministr Michael Kocáb - věří, že ve sněmovně projde prvním čtením.

Kocáb novelou reaguje na vzestup extremismu. Návrh by měl dát úřadům čas zjistit skutečné důvody pořádání veřejné akce a dostatečně zdůvodnit případné nepovolení shromáždění. Extremisté někdy zdůvodňují pořádání svých akcí falešnou záminkou. Například sobotní pochod Autonomních nacionalistů v Ústí nad Labem ohlásili jeho organizátoři jako připomínku obětí spojeneckého bombardování města před 64 lety. Odpůrci pochodu však tvrdili, že jde jen o záminku k připomenutí 120. výročí narození Adolfa Hitlera.

I když ale radnice skutečné důvody pochodu znaly, často kvůli lhůtě tří dnů nestihly rozhodnout - jednoduše proto, že se do lhůty počítaly i víkendové dny. „Změnou na tři pracovní dny jsme přeci jenom úřadům ulehčili,“ domnívá se premiér Topolánek. A návrh chválí i starosta Jirkova Radek Štejnar (ČSSD): „To je rozumný návrh, protože my samozřejmě  musíme zjištovat, kdo za tím stojí, a někdy ty informace trvají trochu déle.“

V případě pochodu extrémistů také odborníci radí starostům menších obcí a měst, aby se po oznámení akce hned obrátili na své kolegy z míst, která už podobné pochody zažila. „Úředníci v těch menších městech rozhodují jinou agendu, pak jim přijde na stůl rozhodování o veřejném shromáždění, s jakým nemají zkušenosti, takže to podcení,“ uvedla právnička Klára Kalibová ze sdružení Tolerance a občanská společnost.

Určité mantinely už stanovil Nejvyšší správní soud. Podle něj je důležité zkoumat účel shromáždění v celém kontextu. „Skutečný účel shromáždění je možné poznat z místa pochodu a dalších okolností, což jsou třeba webové stránky nebo letáky, které tomu pochodu předcházejí,“ dodává Kalibová.

Kabinet se již na svém minulém zasedání zabýval nárůstem extremistického chování v souvislosti s víkendovým útokem na domek romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Premiér tehdy uvedl, že stát bude proti pravicovému extremismu bojovat nejen represí, ale také prevencí.

Vydáno pod