Česko hlásí tři podezřelé na prasečí chřipku

Praha - V České republice jsou již tři pacienti s podezřením na to, že mají prasečí chřipku. V pražské nemocnici v Motole vyšetřili jednoho člověka, další dva jsou nyní v nemocnici na Bulovce. Lékaři ale zatím nepočítají s tím, že by šlo skutečně o tuto novou formu chřipky. Primářka infekční kliniky na Bulovce Hana Roháčová uvedla, že u nich leží mladý muž, který se vrátil z Mexika s příznaky chřipkového onemocnění. Výsledky budou podle ní známy ve středu. „Pravděpodobnost (že má prasečí chřipku) je ale minimální,“ uvedla primářka Roháčová.

Pražská nemocnice na Bulovce připravuje lůžkové kapacity pro případné nemocné s prasečí chřipkou. Právě sem mají směřovat všichni, u  nichž vznikne podezření z nákazy. „Uvolňovali jsme lůžka, celé jedno oddělení, kdyby k té situaci došlo,“ řekla ČT přednostka infekční kliniky FN Na Bulovce Vilma Marešová.

Třetího muže vyšetřili v Motole. Hlavní hygienik Michael Vít novinářům dnes řekl, že ani u něj zatím vyšetření tuto chorobu nepotvrzují a definitivně jasno má být v úterý. Podle České televize je tento pacient již v domácím ošetření.

České cestovní kanceláře ruší lety do Mexika

Cestovní kancelář Exim Tours dnes zrušila kvůli epidemii prasečí chřipky nejbližší odlety do mexického Cancúnu. Rozhodnutí se dotkne téměř 1000 klientů největší české cestovní kanceláře, z nichž 200 mělo odcestovat do Mexika v sobotu 2. května a poté následujícími odlety. Nejbližší plánované odlety do Mexika zrušily i CK Fischer a Siam.

Nemoc se projevuje bolestmi hlavy, svalů, suchým kašlem, rýmou, někdy také průjmem. Častou komplikací je těžký zápal plic. Vít doporučuje stejnou ochranu jako u běžné chřipky: nechodit na místa, kde se shromažďuje hodně lidí, mýt si ruce, dodržovat hygienická pravidla. Inkubační doba prasečí chřipky je podle hlavního hygienika deset dnů.

Vydáno pod