Pět poslanců předložilo novelu náhubkového zákona

Praha - Kateřina Jacques (SZ) a další čtyři poslanci dnes předložili novelu takzvaného náhubkového zákona. Jejich návrh připouští zveřejnění informací o obětech a odposleších ve veřejném zájmu. Předkladatelé budou navrhovat projednávání novely ve zrychleném režimu. Poslanci také podpořili ústavní stížnost na tento zákon, kterou připravila skupina senátorů.

Kateřina Jacques, Martin Bursík, Přemysl Rabas (SZ), František Bublan (ČSSD) a František Laudát (ODS) chtějí zavést do posuzované problematiky v trestním řádu prvek veřejného zájmu, který působí jako jedna z výjimek, za jejichž splnění je zveřejnění jinak chráněných informací možné. Poslanci zelených Jacques i Rabas ve sněmovně pro zákon hlasovali, vzápětí však svůj souhlas označili za chybu a uvedli, že se budou snažit o nyní navrhovanou novelizaci.

Zákon, který platí od 1. dubna, zakazuje zveřejňování informací o podezřelých a obviněných během trestního řízení, a to včetně peněžní sankce nebo hrozby vězení a také zveřejňování informací z policejních odposlechů. Podle předkladatelů novely ale musí ochrana osobních údajů a soukromí osob ustoupit právu veřejnosti na informace a právu hromadných sdělovacích prostředků tyto informace šířit, je-li to ve veřejném zájmu. Toto pojetí přesně odpovídá i judikatuře Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Senátoři, mezi kterými je například místopředseda Senátu Petr Pithart, se zřejmě v květnu obrátí na Ústavní soud s ústavní stížností ke stejnému tématu. Ústavní soud by podle nich měl zrušit zákaz zveřejňování informací o podezřelých a obviněných během trestního řízení, a to včetně peněžní sankce nebo hrozby vězení. Zrušit by měl také zákaz zveřejňování informací z policejních odposlechů.

Senátní návrh
Zdroj: ČT24