V Karviné někdo podpálil skládku pneumatik

Karviná - V Karviné dnes odpoledne hořela skládka ojetých pneumatik. Požár hasiči likvidovali od 14:30. Poslední jednotka místo opustila krátce po 18:30. Na místě bylo asi 60 hasičů, uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petra Kůdela. Podle něj je to už popáté za poslední dobu, co na skládce ve zchátralé hale zasahovali. Požár pravděpodobně někdo úmyslně založil. Na místě požáru má vyrůst nový supermarket a majitel měl zajistit likvidaci pneumatik.

„Jedna z vyšetřovacích verzí je, že majitel právě tak zajišťuje likvidaci starých pneumatik, že jsou úmyslně zapáleny. On se tak vyhýbá likvidaci, která by ho něco finančně stála,“ uvedla Zlatuše Viačková, mluvčí Policie ČR.

„Vzhledem k tomu, že v objektu není elektroinstalace ani jiné zápalné zdroje, dá se říct, že na 99 procent se jedná o úmyslné zapálení,“ uvedl dále Petr Gurný, krajský řídící důstojník Hasičského záchranného sboru.

Naposledy skládka hořela loni v listopadu. Tehdy obyvatele okolních domů ohrožoval černý toxický dým. Hasiči a policisté proto lidem nedoporučovali vycházet ven či větrat. Nic takového se dnes ale neopakovalo.

„Před 16:00 hasiči černý dým zpacifikovali. Naštěstí jej odvál příznivý vítr především směrem do průmyslové oblasti, nikoliv na věžové domy,“ vysvětlil Kůdela.