V Rousínově na Vyškovsku bude nové autobusové nádraží

Rousínov (Vyškovsko) - V Rousínově na Vyškovsku začala stavba nového autobusového terminálu. Radnice na investici za 40 milionů korun získala evropskou dotaci a také příspěvek od kraje. Stavba přestupního uzlu je podle starosty Františka Havíře (KDU-ČSL) nutná. Vozy dnes zastavují na náměstí, kde na stání nemají dost místa, a také navíc lidé čekají v nevyhovujícím prostředí.

Autobusové nádraží v Rousínově citelně chybí od doby, kdy se město připojilo ke krajské integrované dopravě. Dřív Rousínovem projížděly jednotlivé spoje, které zastavily, nechaly cestující nastoupit a vystoupit a odjely. V integrovaném dopravním systému ale doprava funguje jinak - do Rousínova se sjíždějí v jeden čas autobusy z okolních vesnic, zastaví na náměstí a lidé přestoupí do spojů na Brno nebo Vyškov.

Terminál se staví kousek od místa, kde zastavují autobusy dnes. Má mít osm ostrůvků. Město před třemi lety na jeho stavbu vykoupilo pozemky a později si nechalo zpracovat dokumenty pro územní rozhodnutí i stavební povolení. Podle koordinátorky projektu Jitky Coufalové je hlavním cílem zvýšit bezpečnost a také komfort při nástupu a výstupu a také zajistit umístění informačního panelu.

Nádraží má být hotové v červnu 2010. Pokud stavbařům bude přát počasí, budou ho lidé možná ve zkušebním provozu používat ještě letos.