Šéf evropských zelených v Praze znovu popichoval Klause

Praha - Europoslanec a šéf evropských zelených Daniel Cohn-Bendit dnes v Praze opět popichoval prezidenta Václava Klause. Do Česka přijel podpořit zelené před evropskými volbami. Na jejich tiskové konferenci poznamenal, že doufá v ratifikaci Lisabonské smlouvy o fungování rozšířené EU v Senátu. "Když ji schválí, budu zvědav, co pak udělá váš prezident," uvedl. Novináře se také pokusil přesvědčit, že přijel na soukromé pozvání euroskeptického prezidenta, po chvíli to ale označil za vtip.

Šéf zelených se s Klausem ostře střetl loni v prosinci během návštěvy delegace EP na Pražském hradě. Hrad si tehdy stěžoval, že Cohn-Bendit pojal schůzku jako „velkou provokaci“. Jednání provázela slovní roztržka nad Lisabonskou smlouvou a následně neobvyklý krok, kdy Hrad zveřejnil záznam ze schůzky. Ten ale někteří členové delegace označili za neúplný, a tudíž nesprávný.    

Dnes Cohn-Bendit v Praze představil program evropských zelených do Evropského parlamentu. Jejich „Zelený nový úděl“ má Evropě pomoct v ekonomické krizi, ale řeší i ekologické otázky a zachování ekologické rovnováhy. "Znamená solidární Evropu, jež může svým občanům zaručit dobrou kvalitu života založenou na hospodářské, sociální a environmentální udržitelnosti, skutečně demokratickou Evropu, která jedná v zájmu svých občanů, a nikoli v omezeném zájmu průmyslu. Evropu, která jedná v zájmu zelené budoucnosti, uvádějí zelení.    

Čeští zelení zveřejní svůj program v neděli 3. května. Dvojka zelené kandidátky poslankyně Kateřina Jacques dnes zdůraznila, že česká Strana zelených má šanci stát se prvním zástupcem z nových členských zemí v Evropském parlamentu. V roce 2006 se příchodem strany stala česká sněmovna prvním parlamentem bývalého východního bloku se zastoupením zelených. I tehdy pomohl s kampaní českým zeleným Cohn-Bendit. „Přinesl štěstí v roce 2006, věřím, že zázrak se zopakuje,“ konstatovala Jacques.