Zákon o předčasných volbách jde do dalšího čtení

Praha - Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila ústavní zákon, podle něhož se mají do poloviny letošního října uskutečnit předčasné volby. Pro bylo 151 poslanců, proti nikdo. Měly by být nejpozději v pátek 9. a v sobotu 10. října. Funkční období dolní komory by těmito volbami skončilo. Normu, kterou předložili zástupci ODS, ČSSD a Strany zelených, nyní projedná ústavně-právní výbor. Poslanci by ji měli schvalovat příští týden.

Návrh má vyřešit politickou krizi, do které se Česko dostalo vyslovením nedůvěry koaliční vládě Mirka Topolánka. Koalice ani opozice nyní podle šéfa opoziční ČSSD Jiřího Paroubka nemají šanci vytvořit politickou vládu se stabilní většinou ve sněmovně. Předloha vychází z dohody zástupců koaličních stran a ČSSD, podle níž má zemi dovést k předčasným volbám úřednický kabinet Jana Fischera.


Jednorázové zkrácení funkčního období sněmovny, které je terčem kritiky řady obránců ústavního pořádku, odmítli na rozdíl od lidoveckého ministra financí v demisi Miroslava Kalouska podpořit další představitelé KDU-ČSL, která od dohody odstoupila. „Kdo nebude hlasovat tak, jak říká celostátní konference, tak říká, že si dělá z vlastní politické strany legraci,“ uvedl ministr pro místní rozvoj v demisi Cyril Svoboda.

Ústavní novelu odmítla hlavně ČSSD

Lidovci neúspěšně prosazovali přednostní projednání senátní ústavní novely, která by mohla natrvalo usnadnit cestu k předčasným volbám v případě demise vlády a souhlasu většiny sněmovny. Novelu odmítla hlavně ČSSD. „Nyní není doba pro zásadní zásahy do ústavy,“ prohlásil Paroubek s tím, že čas na to bude až po volbách.

Zelení jsou podobně jako Kalousek ochotni podpořit obě ústavní změny. „Samozřejmě si uvědomujeme, že naše ústava má určité nepřesnosti a potřebovala by v tomto směru určité úpravy. Pokud by byla šance na přijetí senátního návrhu, tak bychom ho samozřejmě podpořili,“ řekl předseda poslanců Strany zelených Přemysl Rabas. Zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková jednorázové řešení odmítly. Komunisté se postavili proti senátní novele, která podle nich jde za hranice principů současné ústavy a ruší charakter parlamentní republiky. Poslanec KSČM Stanislav Grospič naopak naznačil ochotu své strany pomoci schválit ústavní zákon.

Poslanecký klub ČSSD se usnesl na závazném hlasování

Dvě nejsilnější strany, které jednorázový ústavní zákon podporují, ale dají bez problémů dohromady ústavní většinu, tedy 120 hlasů. „My jsme rozhodnuti pro ten jednorázový zákon. Dokonce dnes na to bylo přijato usnesení, a to je vzácný okamžik v dějinách klubu sociální demokracie, o závaznosti hlasování v této záležitosti,“ řekl ČT Paroubek.

Vydáno pod