Rath se shodl s Julínkem: Léky na chřipku budou bez receptu

Praha - Léky proti nachlazení a chřipce s pseudoefedrinem si lidé budou moct v lékárnách i nadále koupit bez receptu. Budou ale muset předložit občanský průkaz kvůli kontrole přiměřenosti nákupu. Důvodem je snaha zabránit zneužívání léků k výrobě pervitinu. Poslanecká sněmovna tak dnes schválila Senátem upravenou novelu zákona o návykových látkách. Původně poslanci podpořili verzi, podle níž by byly tyto léky pouze na recept. Na výrobu drog jde v Česku až 80 procent balení léků s pseudoefedrinem.

Při obhajobě senátní verze se dnes vzácně shodli senátor a bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) s jeho předchůdcem, nyní poslancem a hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem (ČSSD). Rath uvedl, že převedením léků s pseudoefedrinem na recept kvůli „uzounké skupině“ výrobců drog by příliš zasáhlo do životů lidí, kteří jsou zvyklí léčit se například Modafenem. Navíc opatřit si recept není podle Ratha pro narkomafii nic složitého.

David Rath:

„Myslím si, že je to rozumný kompromis. Na jedné straně ve zbytečném neomezování pacientů a zbytečném netlačení pacientů, aby museli do ordinace a museli platit regulační poplatek a museli mít recept. Na druhou stranu tím policie získá zajímavý nástroj k boji s výrobci drog.“

Senátu se nelíbila změna prosazená poslankyní KSČM Kateřinou Konečnou o převedení léků s pseudoefedrinem, tedy Modafenu, Nurofenu stop grip, Panadolu plus grip či Paralenu plus, na recept. Podle senátorů by to zkomplikovalo život pacientům. Senátní verze se shoduje s původním návrhem předloženým ministerstvem zdravotnictví a projednaným i s odborníky na boj proti drogám.

V některých zemích se léky s pseudoefedrinem nedají koupit vůbec

Za Konečnou a proti Julínkovi a Rathovi se postavil lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Podle něj by převedení rizikových léků na recept pomohlo snížit množství lidí závislých na pervitinu. Problém se senátní verzí novely měl i poslanec za ODS Boris Šťastný. Podle něj je limit 60 tablet příliš velký, dá se z něj prý uvařit až 20 dávek pervitinu. Byl by tedy pro snížení limitu třeba na 24 tablet. Z medicínského hlediska by se podle něj nic nestalo, kdyby tyto rizikové léky byly k výdeji jen na recept.

Konečná dnes při rozpravě dokonce navrhla, že by se tyto léky zakázaly úplně. V některých zemích se skutečně léky s pseudoefedrinem nedají koupit. Farmaceutické firmy by teoreticky látku z léků mohly vyjmout. Nejde totiž o účinnou, ale podpůrnou látku. Lékárny by se měly do 1. května připojit k centrálnímu úložišti receptů. V něm si pak každý lékárník bude moct podle předloženého občanského průkazu ověřit, jestli si člověk kupuje „přiměřené“ množství léků.

Modafen
Zdroj: ČT24/www.wikipedie.cz