ČR a USA ratifikovaly dohodu o vydávání zločinců

Praha - Vydávání stíhaných a odsouzených lidí ze zemí Evropské unie do Spojených států a naopak by mělo být v blízké budoucnosti jednodušší. Česká republika a USA si dnes vyměnily ratifikační listiny dvou dohod - o vydávání zločinců a o právní pomoci. Poslední dva státy EU, Belgie a Řecko, by ratifikační proces mohly dokončit v letních měsících, řekl po dnešním setkání zástupců takzvané trojky EU s delegací USA ministr spravedlnosti v demisi Jiří Pospíšil.

Pospíšil i jeho americký protějšek Eric Holder se shodli na tom, že dohody posílí schopnost států bojovat proti transatlantickému organizovanému zločinu. První smlouva značně rozšiřuje okruh trestných činů, za které může být pachatel vydán do druhé země. „Výrazně se také zjednodušuje proces vydání,“ uvedl Pospíšil. Pro Českou republiku to podle něho znamená například to, že žádosti o vydání již nebude muset ověřovat ministerstvo zahraničí.

Smluvní strany ale budou mít nadále právo odmítnout vydat své občany. Dohoda upravuje například i vydávání pachatelů odsouzených k trestu smrti. Stát, který tento trest nemá, může povolit vydání pouze za podmínky, že k němu zločinec nebude odsouzen.

Brífink ministrů vnitra a spravedlnosti z EU a USA (zdroj: ČT24)

Dohoda o právní pomoci se týká například komunikace mezi policejními a justičními orgány v EU a USA. Zavádí výslechy prostřednictvím videokonferencí nebo justiční spolupráci při zjišťování bankovních informací. Předání ratifikačních listin ve všech členských státech EU je podmínkou pro uplatňování obou dohod mezi EU a USA. Americký ministr dnes podepsal ratifikační listiny smluv také se švédskou ministryní spravedlnosti.

Ministr vnitra v demisi Ivan Langer označil atmosféru dnešního jednání za velice tvůrčí a přátelskou. Schůzka podle něj navazovala na jednání, které před několika týdny proběhlo v USA. Ministři dnes jednali i o otázce boje proti terorismu, vízové politice, ochraně hranic a společném postupu EU a USA v lepší ochraně dětí. „Našli jsme společnou řeč, společnou silnou vůli čelit tomuto fenoménu, a to v rámci boje proti nelegálnímu obsahu internetu a zneužívání dětí pomocí internetu,“ dodal Langer, který na jednání také zdůrazňoval i nutnost toho, aby USA přijaly do programu bezvízového styku i ty členské státy EU, které dosud zůstávaly stranou.