Senátoři ODS podmínili ratifikaci Lisabonu vázaným mandátem

Praha - Senátoři za ODS dnes jednali o podpoře Lisabonské smlouvy. Klub si dal jako podmínku ratifikace schválení prováděcích novel, které mají zavedením takzvaného vázaného mandátu zabránit vládě v převodu pravomocí na EU bez souhlasu obou komor parlamentu. Senát je má na rozdíl od sněmovny projednávat ještě před smlouvou a podle všeho je hladce schválí. Horní komora by měla o dokumentu hlasovat ve středu. Nejméně 49 senátorů je rozhodnutých smlouvu podpořit. V senátu se tak pravděpodobně najdou potřebné tři pětiny příznivců, aby Lisabonská smlouva prošla.

42 senátorů už předem deklarovalo, že smlouvu podpoří, dalších sedm z řad ODS je ohledně dokumentu nejednotných. „Pan premiér nás systematicky přesvědčuje o tom, že vzdor všem kazům a nedostatkům je potřeba tu smlouvu přijmout, některé přesvědčil, mě osobně ne,“ řekl ČT senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Klaus chce podepsat Lisabon až po referendu v Irsku

Podle předsedy senátorského klubu ODS Jiřího Stříteského ale nakonec bude pro smlouvu hlasovat víc než sedm senátorů ODS. Mezi nimi například předseda senátu Přemysl Sobotka: „Buďto zůstaneme v demokratickém světě Evropské unie, anebo se dostaneme tam, kde jsme byli před mnoha lety a byli jsme tam 40 let. Takže já budu hlasovat pro Lisabonskou smlouvu.“

Většina zemí EU už má Lisabonskou smlouvu schválenou, všechny pohledy se tak nyní upírají na zítřejší hlasování v senátu. Jeden z nejvýraznějších kritiků smlouvy, prezident Václav Klaus, už ale několikrát řekl, že smlouvu nepodepíše dřív, než v Irsku proběhne opakované referendum.