Bombardier chce dodávat regionální vlaky i do Česka

Česká Lípa - Výrobce lehkých vlakových souprav a tramvají Bombardier Transportation CR má zájem dodávat vlaky i pro české regiony, uvedl generální ředitel Jiří Maděra. Většina jeho současné produkce končí nyní v zahraničí. Asociace krajů ČR nedávno oznámila, že příští rok zveřejní v rámci svých Regionálních operačních programů (ROP) výzvu na nákup vozů pro regionální železniční dopravu za čtyři miliardy korun. Bombardier má podle Maděry zájem se o zakázku ucházet. Bombardier dodává komponenty pro vlaky pařížského metra nebo regionální vlaky pro německé a francouzské dráhy.

Společnost, která v minulosti vyráběla nákladní vagony, se nyní soustředí na oblast osobní dopravy. V posledních letech masivně investuje do modernizace a rozvoje a ročně zvyšuje výrobu o 20 až 30 procent. Rozvoj společnosti s 850 zaměstnanci nezabrzdila ani krize. „Hlavně Francie investuje do rozvoje infrastruktury a nakupuje nové vlaky,“ řekl Maděra.

Podle člena představenstva Martina Brože krize podniku i pomohla. „Měli jsme v posledních letech velké problémy obsadit místa svářečů, teď je zájem mnohem větší,“ řekl Brož. Bombardier má vlastní svářečskou školu, kde si lidi rekvalifikuje a školí. „Jen deset až 20 procent těch, kdo do kurzu nastoupí, ale v podniku vydrží,“ poznamenal. Firma v letošním roce přijme kolem 110 lidí, z nichž většinu budou tvořit právě svářeči. Podnik nabírá také lakýrníky a další profese, protože už na konci roku vyjedou z českolipského závodu první vlaky i s okny a kompletním lakem.

Bombardier je jedním z mála podniků na Českolipsku, které v současné hospodářské krizi nepropouštějí, ale naopak lidi nabírají. Podobně nabízí nová pracovní místa pro 200 lidí také českolipský výrobce autosedaček Johnson Controls, který ale v minulých měsících zaměstnance propouštěl.

Českolipská firma je součástí nadnárodní skupiny Bombardier, která je předním světovým výrobcem dopravních řešení od regionálních a obchodních proudových letadel až po vybavení pro železniční dopravu.

Vydáno pod