Středočeský kraj chce za přetížené kamiony postihovat dopravce

Praha – Středočeský hejtman David Rath chce prosadit přísnější postihy pro majitele přetížených kamionů. Podle něj je vina právě na jejich straně a ne na straně řidičů, kteří pak s vozy devastují silnice. I kvůli těžkým nákladním autům jsou krajské silnice ve Středočeském kraji v dezolátním stavu. Přetížených kamionů je přitom podle policejních statistik skoro pětina – v posledních třech měsících totiž zaznamenali osmnáct nepovoleně naložených vozidel zhruba ze stovky zvážených.

„Nejvíce jsou přetíženi tuzemští přepravci a nejvíce se rekrutují z oblasti stavebnictví,“ popsal nejčastější hříšníky ředitel středočeské policie Václav Kučera. Průjezd přetíženého kamionu je přitom pro běžnou silnici nižší třídy zničující, podle obyvatel tamějších obcí přitom jezdí leckde po středočeských krajských silnicích více nákladních aut než osobních.

S postihováním za přetížení kamionu je přitom problém. Pokuta i připsání trestných bodů totiž hrozí pouze řidičům, ti se navíc na policejní kontroly upozorňují a objíždejí je. Hejtman David Rath tak chce dosáhnout změny v zákoně, která by postihovala hlavně majitele kamionů. „Měly by prudce stoupnout tresty pro majitele nákladních vozidel, protože často řidič není ten, který rozhodne o přetížení vozidla,“ uvedl Rath.

Středočeský krajský úřad zároveň vytvořil pracovní skupinu, která má pomoci obcím vyřešit přetlak kamionové dopravy v jejich katastrech.