ČSSD se opět pokusí zrušit poplatky

Praha - Sociální demokracie se v úterý 12. května opět pokusí zrušit poplatky ve zdravotnictví. Na úterý už svolala mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Na programu má návrh Moravskoslezského kraje i návrh KSČM, oba počítají s úplným zrušením poplatků. Hejtman Středočeského kraje David Rath už před časem uvedl, že je schopen potřebných 101 hlasů zajistit.

„Podařilo se to ve sněmovně zrušit už v prosinci, kdy prošel návrh na úplné zrušení, ale vetoval ho Senát. Nyní se ta situace opět změnila, takže si myslím, že šance na úplné zrušení nebo výrazné omezení prudce stouply,“ komentoval pro ČT situaci David Rath. Kromě 97 poslanců ČSSD a KSČM chtějí údajně osvobození dětí a důchodců od poplatků podpořit i nezařazené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková (dříve SZ), lidovec Ludvík Hovorka a nezařazený poslanec Evžen Snítilý (dříve ČSSD).

Zda bude Hovorka hlasovat pro zrušení poplatků, záleží podle něj na konkrétním pozměňujícím návrhu. Rathův návrh ani návrh nikoho jiného k poplatkům zatím prý nečetl, ani s ním o podpoře nikdo nejednal. Hovorka dodal, že jeho názor se nemění, stále souhlasí s omezením poplatků u seniorů a dětí. Určité poplatky by ale podle něj měly zůstat zachované v nemocnicích - jako úhrada ubytování a stravy.

Poslance ODS Borise Šťastného svolání mimořádné schůze nepřekvapuje. „Zásadně odmítáme, aby celá věc byla projednávána, nebudeme hlasovat pro program a samozřejmě se pokusíme návrhy sociální demokracie směřující k rušení regulačních poplatků zamítnout,“ uvedl pro ČT poslanec Šťastný. Sociální demokraté podle něj používají občany a české zdravotnictví jako nástroj předvolebního boje. Připomněl, že strany vládní koalice před nedávnem prosadily návrh, který část pacientů od poplatků osvobozuje a snižuje limit pro hrazení regulačních poplatků: „Teď není žádný prostor pro žádné populistické návrhy sociální demokracie.“

O poplatcích se bude v úterý jednat, pokud sněmovna schválí program mimořádné schůze. Pokud ne, bude sněmovna pokračovat ve své řádné schůzi. Na programu má přes 30 bodů. Hned prvním je pokus o přehlasování prezidentova veta antidiskriminačního zákona.