Jihočeské nemocnice dostali od VZP pokutu kvůli poplatkům

České Budějovice - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) uložila další pokuty za nevybírání regulačních poplatků. Tentokrát pokutu dostaly tři jihočeské nemocnice. Kromě písecké vyměřila VZP padesátitisícovou sankci také nemocnicím v Prachaticích a ve Strakonicích. Podle náměstkyně hejtmana Ivany Stráské jde o rozhodnutí z úterka, ve čtvrtek bude mít kraj s řediteli nemocnic poradu, jak postupovat dál. Sankce se týkají jen úhrady poplatků za pojištěnce VZP v lékárnách.

„Nemocnice Písek a Strakonice už převzaly rozhodnutí o pokutách,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod. Pojišťovna vede kvůli nevybírání poplatků řízení proti celkem šesti ze sedmi jihočeských nemocnic. Pokuty už dostaly nemocnice ve Zlíně, Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí a Opavě. Všechna doposud pokutovaná zařízení dostala nejvyšší možný peněžitý trest - 50 tisíc korun.

Podle kraje jsou pokuty politicky motivované. „Jsme přesvědčeni, že to odůvodnění, že poplatky nejsou vybírány, je chybné. Protože my poplatky vybíráme, byť je neplatí klient přímo, ale formou daru Jihočeského kraje. Když se na to podíváme logickou úvahou, tak velmi často přijde babička s vnoučkem a zaplatí to za něj a není to zákonný zástupce,“ podotkla Stráská. Pojišťovna by pak podle ní mohla chtít sankce i v takových případech.

Hrazení poplatků za únor a březen přišlo kraj na 11 milionů korun

Jihočeský kraj uhradil za únor a březen na regulačních poplatcích za pacienty 11 milionů korun. Dar od kraje mohou lidé využít v sedmi okresních nemocnicích, šesti nemocničních lékárnách, u záchranné služby a ve lnářské psychiatrické léčebně. 

Pojišťovny se při udělování pokut hájí tím, že jen dodržují zákon, který nařizuje poplatky v krajských nemocnicích vybírat. Za opakované a soustavné nevybírání regulačních poplatků mohou udělit pokutu až 50 tisíc korun, a to i opakovaně. Zdravotnická zařízení mají ze zákona povinnost regulační poplatky vybírat.

Areál prachatické nemocnice
Zdroj: ČT24