V Hradci Králové od července zlevní MHD

Hradec Králové - Jízdné v městské hromadné dopravě v Hradci Králové placené čipovou kartou od 1. července překvapivě klesne o více než deset procent na úroveň cen z roku 2007. Ceny papírových jízdenek zůstanou stejné. Nové ceny by měly platit nejméně dva roky. Snížení cen schválila rada města a zlevněním jízdného chce tak ulevit lidem postiženým hospodářskou krizí. Informoval o tom ekonomický náměstek radnice Boris Herman (ODS).

Nynější ceny jízdného v hradecké městské dopravě platí od ledna 2008. Při návratu cen na úroveň roku 2007 klesne cena základního jízdného placeného čipovou kartou z 12 Kč na deset korun. Cena měsíční jízdenky klesne z 370 Kč na 320 korun a roční z 3520 Kč na 3060 korun.

Cena jízdného placená klasickou papírovou jízdenkou zůstane na 14 korunách. Tuto možnost placení zatím využívá asi pětina cestujících. Čipových karet dopravní podnik zatím vydal asi 85 000. Jejich další rozšíření chce podpořit snížením ceny za vydání karty ze 150 na 95 korun.

Radnice odhaduje, že městský dopravní podnik zlevněním jízdného na výnosech přijde o miliony korun ročně. Přesnější číslo výpadku tržeb by mělo město znát v říjnu, kdy dopravní podnik udělá vyhodnocení a prognózu tržeb z jízdného. Od toho se bude odvíjet i zvýšení provozní dotace města dopravnímu podniku. Pro letošní rok rozpočet města zatím počítá s dotací 142 milionů korun.

Radnice již dříve odmítla, že by nižší ceny jízdného zavedla po kritice hradeckých lidovců, podle kterých se Hradec Králové stává zdražováním veřejných služeb nejdražším městem v zemi. Lidovcům se nelíbí zejména minulá zdražení cen parkovného, vodného a zvýšení daně z nemovitostí ve městě.

Vydáno pod