Obchodování se zbraněmi bude jednodušší

Praha - Prokazování bezúhonnosti a bezpečnostní způsobilosti u žadatelů o koncesi pro obchodování s vojenským materiálem se má zanedlouho zjednodušit. Senát dnes hladce schválil vládní novelu, která mimo jiné snižuje počet dokladů, jež musejí obchodníci předkládat. Normu nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus. V platnost vstoupí do dvou měsíců po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Novela podle ministra průmyslu a obchodu v demisi Martina Římana zavádí rychlejší vydávání koncesní listiny. Žadatelé podle něj nebudou muset pro doložení jejich bezpečnostní způsobilosti předkládat doklady, které už státní správa v nějaké formě má.

Policie si obstará doklady elektronickou cestou

Doklady k žádosti o vydání koncesní listiny, které osvědčují bezúhonnost a spolehlivost žadatele, by si elektronickou cestou nově obstarávala sama policie. Osoby, které jsou držiteli osvědčení pro stupeň utajení „důvěrné“ a vyšší, nebudou muset nově žádat současně i o vydání dokladů o bezpečnostní způsobilosti, případně naopak. Nově postačí pouze jeden z těchto dokladů.

Novela má také odstranit některé výkladové spory, když radiolokační pasivní sledovací systémy výslovně zařazuje do kategorie bezpečnostního materiálu, nakládání s nimi se považuje za citlivou činnost.

Vydáno pod